Defensie laat huurders in de kou staan
SCHAARSBERGEN - Na 34 jaar woonplezier moet Servaas Limpens (67) zijn huis op het militair terrein Klein Heidekamp in Schaarsbergen verlaten. De Luchtmobiele Brigade heeft de huurwoningen op het terrein in 2009 nodig voor huisvesting van cursisten. „Het steekt mij dat Defensie zo gevoelloos met zijn oud-werknemers omgaat.”
Voor Limpens, voorzitter van de belangenvereniging bewoners Klein Heidekamp, komen de plannen van Defensie als een donderslag bij heldere hemel. Samen met dertig andere huurders, voornamelijk oud-militairen, dacht hij rustig van zijn oude dag te kunnen genieten op het defensieterrein.Vorige week viel deze droom plotseling in duigen. Tijdens een informatiebijeenkomst maakte Defensie, eigenaar van militair terrein Klein Heidekamp, bekend de dertien huizen op het 35 hectare grote terrein te willen gebruiken om cursisten van de Luchtmobiele Brigade onder te brengen.
„Onbegrijpelijk”, vindt Limpens, gepensioneerd opzichter van de luchtmacht. „Bijna alle bewoners huren de woningen al meer dan 35 jaar. Ze zijn trouwe werknemers van Defensie geweest en hopen hier hun laatste dagen door te brengen. Defensie heeft niet de minste moeite gedaan om te zoeken naar een oplossing voor hen. Er staat een prachtige mess op het terrein, die kunnen ze verbouwen tot slaapruimte. Ook het officiershotel staat leeg. Onze woonwijk is met wat goede wil helemaal niet nodig voor uitbreiding.”
Een woordvoerster van Defensie weet niet of er nog andere gebouwen beschikbaar zijn voor huisvesting. „Dat speelt nu geen rol meer. Deskundigen hebben de zaak zorgvuldig afgewogen. Er is een uitgebreide analyse aan voorafgegaan. Vaststaat dat Defensie dringend behoefte heeft aan legering. De huizen zijn ons eigendom. Daarom kunnen wij ermee doen wat we willen.
Ik begrijp dat dit een vervelende boodschap voor bewoners is. Ter compensatie krijgen ze van Defensie een verhuisvergoeding en komen ze boven aan de urgentielijst voor een huurhuis te staan.”
Limpens neemt geen genoegen met deze compensatie. „Wat in de woonkrant staat, haalt het niet bij waar we nu zitten. Ik denk toch wel aan iets beters dan een kamer van 2 bij 2 op vier hoog. Wij zijn hier zo’n vrijheid gewend. Het lijkt me vreselijk om niet meer om mijn huis heen te kunnen lopen. Bovendien zijn al mijn kinderen hier opgegroeid. Alleen al de gedachte aan een verhuizing maakt me treurig.”
Een mogelijke uitweg ziet Limpens in de komst van de nieuwe minister van Defensie: Van Middelkoop. „Het hele project kost 9,5 miljoen euro. Dat is een enorm bedrag, als je bekijkt dat minister Kamp altijd moet bedelen bij andere ministeries om de missies naar Uruzgan en Afghanistan te financieren. Mogelijk ziet Van Middelkoop dit in en blaast hij het project af.”
Over twee weken heeft Limpens een gesprek met wethouder Van Bodegraven over de kwestie. Hij verwacht niet veel van de uitkomst. „Defensie mag alles doen, zolang dit maar binnen het bestemmingsplan van de gemeente valt. Volgens ons heeft Arnhem op een gegeven moment de woonbestemming beëindigd, zonder ons daarover in te lichten. Daar willen wij duidelijkheid over.”
Van een wijziging van het bestemmingsplan is volgens Van Bodegraven geen sprake. „Het terrein is altijd hoofdzakelijk bestemd geweest voor militaire doeleinden. Dat er mag worden gewoond, is enkel bijbestemming. De kwestie is verder een zaak tussen Defensie en bewoners. Het Rijk heeft een voorbeeldfunctie en moet netjes met burgers omgaan. Meer wil ik er niet over kwijt.”