Binnenland

SGP Overijssel hekelt theaterstuk

ZWOLLE - De SGP in de Staten van Overijssel heeft vragen gesteld over een proefvoorstelling van jeugdtheater Gnaffel. Daarin worden seksuele zinsneden gebruikt. Zo’n honderd kinderen van de montessoribasisschool en een aantal ouders en leerkrachten hebben de voorstelling vorige week gezien.

Regioredactie
15 February 2007 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

De voorstelling, die gemaakt is in samenwerking met theatergroep Wederzijds uit Amsterdam, moet volgende week in première gaan. Ze is bedoeld voor kinderen vanaf tien jaar. De SGP wil weten of de provincie bereid is te overleggen met Gnaffel over de mogelijkheid seksuele zinsneden te weren. De provincie verstrekt immers subsidie, zegt de SGP.Wanneer Gnaffel niet bereid is de passages te verwijderen of te wijzigen, wil de SGP weten of de provincie de toneelgroep wil verzoeken naar buiten te brengen dat er seksuele zinsneden in voorkomen. Op die manier weten scholen en ouders wat hun te wachten staat als ze naar de voorstelling gaan. De SGP vraagt bovendien of de provincie de subsidierelatie met het jeugdtheater wil herzien wanneer overleg geen resultaat heeft.

De fractie heeft contact gehad met de theatergroep, maar deze wil niet op de vragen ingaan. „Wel werd herhaaldelijk gezegd, dat het stuk nog in ontwikkeling is”, aldus Statenlid D. van Dijk. „Ik kan me echter niet voorstellen dat Gedeputeerde Staten vinden dat bij een dergelijk toneelstuk sprake is van verantwoorde cultuureducatie.”

Ook tegenover deze krant wil artistiek leider Elout Hol van Gnaffel niet reageren. „De voorstelling is nog niet in première gegaan. Dit was een proefvoorstelling. Daarom ga ik niet in op de inhoud.” Hol noemt het bekritiseren van de voorstelling „een raar soort betutteling van de mensen die ernaar gaan kijken.”

De theatergroep kwam al eerder in het nieuws toen in een voorstelling een pop werd opgehangen aan een galg.

De directeur van de montessorischool in Zwolle zegt dat er geen negatieve reacties zijn geweest van kinderen en ouders. „Veel kinderen snapten het niet. De voorstelling sloeg de plank daarmee mis. De kinderen haalden er hun schouders over op. Volwassenen maken zich er drukker over dan de kinderen.”

Collega’s hebben er volgens hem onderling nog wel over gesproken of dit gepast was. „Maar ook zij reageerden niet negatief”, aldus de directeur. „Ik zeg niet dat dit niet door de beugel kan. In deze moderne tijd is deze voorstelling realiteit. Dit zien de kinderen ook op tv.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer