Economie

Driekwart werknemers voor behoud spaarloon

Bijna drie van de vier werknemers vinden afschaffing van het spaarloon helemaal geen goed idee. Dat blijkt uit de uitkomst van een enquête onder 300 werknemers met spaarloon die het onderzoeksinstituut NIPO dinsdag bekendmaakte.

ANP
21 August 2002 10:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

Bijna twee op de drie werknemers in Nederland doen via hun werkgever mee aan het spaarloon, waarbij een deel van het loon belastingvriendelijk wordt geblokkeerd. Het kabinet wil het spaarloon volgend jaar afschaffen, omdat de Belastingdienst te veel inkomsten misloopt.

Bijna alle ondervraagden (96 procent) hadden gehoord van de plannen tot afschaffing. Geënquêteerde VVD’ers waren het mildst in hun oordeel: 66 procent vond het helemaal geen goed idee. Bij de PvdA’ers was dit 86 procent.

Een groot deel van de ondervraagden wil ook dat het spaarloon voorlopig geblokkeerd blijft. Bijna de helft (46 procent) is tegen het idee van LPF-staatssecretaris Van Eijck van Financiën om het geblokkeerde geld in één keer vrij te geven. Daarentegen zegt 10 procent het juist een zeer goed idee te vinden.

Of de economie daadwerkelijk een impuls krijgt als het spaargeld vrijkomt, is zeer de vraag. Drie van de vier werknemers zeggen het geld op een andere spaarrekening te zetten. Nauwelijks een op de tien zal het geld uitgeven. De overigen weten niet wat ze met het geld gaan doen.

Het idee voor vervroegde vrijgave van het spaargeld was vorige week al lauw ontvangen door politiek, vakbonden en banken. Nederland telt 3 à 4 miljoen werknemers met spaarloon. Samen hadden deze mensen 8,1 miljard euro uitstaan, aldus de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vakbonden zijn tegen afschaffing van het spaarloon omdat werknemers hierdoor een fiscaal voordeeltje mislopen. Dat kost hen volgens de bonden enkele procenten loon per jaar. De vakcentrales hebben al gezegd hiervoor compensatie te vragen bij de loonsverhogingen volgend jaar. Vakcentrale FNV houdt momenteel via de website een e-mailactie tegen de regeringsfracties CDA, LPF en VVD in de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer