Opinie

Zetel voor vrijwilligers in SER

Het nieuwe coalitieakkoord impliceert een centrale rol voor het vrijwilligerswerk. Dat is een mooie ontwikkeling, vindt Marius Ernsting. Toch ziet hij nog verbeterpunten. Zo vindt hij de plannen rond de maatschappelijke stage te enthousiast en pleit hij voor een vrijwilligerszetel in de SER.

14 February 2007 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:31
„Vrijwilligerswerk komt heel concreet naar voren in het nieuwe regeerakkoord bij de onderwerpen participatie, integratie, sport, jeugd en gezin, en bij wonen en wijkaanpak.” Foto ANP
„Vrijwilligerswerk komt heel concreet naar voren in het nieuwe regeerakkoord bij de onderwerpen participatie, integratie, sport, jeugd en gezin, en bij wonen en wijkaanpak.” Foto ANP

Het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie geeft het vrijwilligerswerk een belangrijke rol in de maatschappelijke participatie. De pijler ”sociale samenhang” uit het akkoord rust met één been op vrijwilligerswerk en mantelzorg, en de formerende partijen stellen een „ruimere financiële stimulans” in het vooruitzicht. Gezien de belangrijke rol voor het vrijwilligerswerk als sociale partner voor de uitvoering van de pijler sociale samenhang, lijkt ons een zetel in de SER voor het vrijwilligersveld voor de hand liggend.”Iedereen doet mee” is de naam van een van de tien departementoverstijgende projecten die deel uitmaken van de investeringsagenda uit het akkoord. Het project zet in op verbreding en verdieping van arbeidsparticipatie én van maatschappelijke participatie, bestaande uit mantelzorg en vrijwilligerswerk. Deze inzet wordt mede uitgewerkt in samenspraak met sociale partners in de vorm van een sociaal akkoord. Ook in het project ”Van probleemwijk naar prachtwijk” ligt een stevige rol voor het vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk komt heel concreet naar voren op de onderwerpen participatie, integratie, sport, jeugd en gezin, en bij wonen en wijkaanpak.

Stage
De coalitiepartners benoemen maatschappelijke stage apart en willen de invulling van drie maanden verplichte stage realiseren met alle betrokkenen. Vereniging NOV heeft grote scepsis bij de termijn van drie maanden en bij het verplichte karakter. Maatschappelijke stage (MaS) is nu al zo populair dat het vrijwilligerswerk de vraag ternauwernood aankan; verplichting lijkt niet nodig en ook strijdig met het principe van vrijwilligerswerk. Bij de invulling van drie maanden stage moet de overheid fors investeren in het vrijwilligerswerk en de ondersteuning daarvan. Daar waar de ondersteuning goed is en MaS gecoördineerd wordt, rendeert MaS voor leerlingen (ontwikkelen meer sociale competenties), zijn er meer en betere stages en houden vrijwilligersorganisaties er meer aan over.

Vereniging NOV is niet alleen benieuwd naar de uiteindelijke invulling van de plannen van de nieuwe coalitie, maar zal daar als vertegenwoordiger van het vrijwilligerswerk -een belangrijke sociale partner- ook graag aan meewerken.

De auteur is voorzitter van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer