Buitenland

Den Haag spil in overleg M-Oosten

Israëliërs en Palestijnen hebben de afgelopen jaren geheim overleg met elkaar gevoerd in Den Haag. Dat heeft voormalig topambtenaar Kurpershoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Vrij Nederland van deze week onthuld. Het ministerie speelde achter de schermen een belangrijke rol bij de voortgang van het overleg.

ANP/RTR
21 August 2002 08:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:45

De vredesonderhandelingen tussen beide partijen kwamen in het slop na het aantreden van de rechtse premier Ariel Sharon in februari 2001. De vorige minister van Buitenlandse Zaken, Van Aartsen, ontving vooral het afgelopen jaar zijn Israëlische ambtgenoot, Peres, en de Israëlische onderhandelaar Yossi Beilin, beiden van de Arbeiderspartij. Namens de Palestijnse leider Arafat kwamen onder anderen Nabil Shaath en Saeb Erekat naar Den Haag.

Ondanks het toegenomen geweld bleven beide partijen streven naar uitwerking van het plan dat Sharons voorganger, Ehud Barak, tijdens de conferentie van Camp David in juli 2000 had gepresenteerd. Hij erkende onder meer het recht van de Palestijnen op een eigen staat. Daarvoor zouden de Palestijnen het recht op terugkeer van de vluchtelingen naar het huidige Israël moeten opgeven.

Het overleg was een poging om Israël en de Palestijnen nader tot elkaar te brengen, ondanks de tweede opstand van de Palestijnen in de bezette gebieden, die eind september 2000 begon. Sindsdien hebben meer dan 2000 mensen in Israël, de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever het leven verloren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer