Binnenland

Valentijnsdag

Een aangepaste kerkdienst met het oog op Valentijnsdag; daartoe besloot de vrije baptistengemeente Bethel in Drachten.

Redactie: Johannes Visscher, bijdrage: Jakko Gunst
13 February 2007 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:31
...straf...
...straf...

Gehuwden en bijna gehuwden mochten zondag in een ruimte voor in de kerk publiekelijk hun liefde uiten. Veel gezinnen, voor de Bethelgemeente dé doelgroep, konden het initiatief waarderen, zegt oudste Gerlof Rienstra. „De zaal zat vol.”Hoort het gebeuren rond Valentijnsdag in een kerkdienst thuis?
„Niet in een vorm waarbij allerlei mensen naar voren komen en een aanzoek doen, althans, dat was niet onze invulling. Wij wilden mensen de gelegenheid geven elkaar hun liefde te verklaren. Twee echtparen, waarvan er een al meer dan veertig jaar getrouwd was, hebben dat gedaan, en een jong, nog ongetrouwd stel.”

Maar dan nog.
„Wij zijn niet aan vaste regeltjes gebonden. Creativiteit komt in onze ogen bij God vandaan, maar de wereld is ermee aan de haal gegaan. Wat de wereld heeft en voor zichzelf claimt, moet je naar de kerk terughalen. Dat geldt ook voor Valentijnsdag.”

Wat krijgen kerkgangers van zo’n dienst mee?
„Onze voorganger haakte prachtig in op het thema. Hij stelde centraal dat God naar mensen toekomt en van ieder mens houdt. Kerkgangers kregen een kaart mee met de tekst: „Jij bent buitengewoon bijzonder.” Die kunnen ze versturen, want dit moet vaker gezegd worden tegen elkaar.”

Boek
Hoe krijg je baldadige jongelui in het gareel? Dat is altijd weer de prangende vraag voor de bureaus Halt (Het alternatief), belast met de bestraffing van jongeren tussen de 12 en de 18 die zich schuldig hebben gemaakt aan lichte vergrijpen.

Het Halt-bureau in Limburg-Noord gooit het boek in de strijd, zo werd vorige week bekend. Het bureau is met regionale bibliotheekketen Biblioplus bezig met een project om strafklanten aan het lezen te zetten.

Het boek als ultieme straf?

„Het lezen van een boek is een van de onderdelen van de straf”, licht directeur Leo Heldens van het Limburgse bureau toe. „We leven in een tijd van dvd’s en films. Met een boek moeten jongeren als het ware voor zichzelf een film maken. Ze moeten informatie tot zich nemen, waardoor ze met zichzelf worden geconfronteerd. Iemand die illegaal vuurwerk heeft afgestoken, moet bijvoorbeeld een boek lezen over soorten vuurwerk en de gevaren ervan.”

Jongeren denken: Makkie, even een boek lezen.
„Ik denk dat jongeren eerder zullen zeggen: „Laat mij maar een paar uurtjes werken, verstand op nul.” We toetsen of een jongere het boek gelezen heeft. Er moet een werkstuk over gemaakt worden.”

Een jongere sloopt een bushokje. Wat voor boek hoort daarbij?
„Er zijn allerlei boeken over een onderwerp zoals vandalisme. De deskundige van de bibliotheek kan er het goede boek bij zoeken.”

De vandalist moet ook de schade vergoeden, mogen we hopen?
„Ja. De straf bestaat niet alléén uit het lezen van een boek. Schadevergoeding betalen en excuses aanbieden horen erbij. Het is belangrijk ook de ouders van de kinderen erbij te betrekken. Juist ouders, die zich ook slachtoffer kunnen voelen, zullen hun verantwoordelijkheid voor het gedrag van hun kinderen moeten nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer