Rotterdam stopt veel geld in woongebieden
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft dertien gebieden aangewezen die het meest moeten bijdragen aan het versterken van de economie en die de stad aantrekkelijker moeten maken om in te wonen. In die gebieden wordt 300 miljoen euro extra geïnvesteerd.
Dat staat in de maandag door burgemeester Opstelten en wethouder Karakus van wonen en ruimtelijke ordening gepresenteerde ”Stadsvisie Rotterdam 2030”.Rotterdam wil de kennis- en diensteneconomie beter ontwikkelen om de nationale en internationale concurrentie het hoofd te bieden. Daarom moeten hoogopgeleide kenniswerkers in de stad blijven wonen. Omdat het huidige woningaanbod niet aansluit bij hun wensen moeten er voor hen aantrekkelijke woningen worden gebouwd. Ook moet er een woon- en leefklimaat worden geschapen dat bij deze groep past, aldus de stadsvisie. Het plan noemt de investeringen urgent, omdat de beroepsbevolking over vijftien jaar naar verwachting gaat krimpen.
Rond het evenementencomplex Ahoy moeten volgens het plan nieuwe woningen en winkels komen. De drukke verkeersader Pleinweg moet worden ondertunneld en het evenementencomplex vernieuwd. Een ander voorbeeld van een zogenaamd VIP-gebied is het schiereiland Katendrecht in Rotterdam-Zuid. De achterstandsbuurt krijgt momenteel een facelift door de verkoop van vrije kavels, nieuwbouw, de komst van stoomschip de ss Rotterdam als toeristische trekpleister en het opknappen van oude woningen en pakhuizen.
Fractievoorzitter Oosterhoff van ChristenUnie-SGP noemt de stadsvisie een ambitieus plan met kansen voor de economische ontwikkeling van de stad en een aantrekkelijker woonklimaat. Hij maakt zich wel zorgen om het verkeer in de binnenstad. „Meer woningen in de binnenstad, meer economische ontwikkeling en meer bezoekers, in combinatie met een toenemende vervoersbehoefte, zorgen voor een verkeersinfarct in en om de binnenstad.” Verder voert de ChristenUnie-SGP fractievoorzitter een pleidooi voor een stadsmuseum.