Buitenland

Leger VS zoekt bewijs voor optreden Iran in Irak

BAGDAD - Het Amerikaanse leger ziet in Irak in toenemende mate een krachtiger soort bermbom tegen zich gebruikt, dat vermoedelijk in opdracht van de hoogste Iraanse overheidskringen wordt vervaardigd en naar Irak gesmokkeld.

Buitenlandredactie
12 February 2007 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:31

De bommen, die bij ontploffing een projectiel vormen dat zich door het pantser van tanks heen kan boren, worden Explosively Formed Projectiles (EFP’s) genoemd en hebben sinds juni 2004 aan meer dan 170 Amerikanen het leven gekost.Binnen het ministerie van Defensie van de Verenigde Staten wordt hard gewerkt aan het verzamelen van bewijslast tegen de Iraanse overheid, die Iraakse opstandelingen zou steunen met wapens en trainingen.

De VS beschuldigen Iran ervan een gevaarlijk spelletje te spelen in het gehele Midden-Oosten, door zich met conflicten te bemoeien en terrorisme buiten de landsgrenzen te steunen. Tegelijkertijd vrezen de VS voor het Iraanse atoomprogramma waarmee op termijn wellicht een bom vervaardigd kan worden.

Onder de bewijslast bevinden zich uit Iran afkomstige wapens die in de afgelopen jaren in Irak aangetroffen werden bij overvallen op wapendepots. Dat zeggen anonieme bronnen binnen het Amerikaanse leger.

Bij een Amerikaanse overval in januari op een Iraans kantoor in Irbil in het door Koerden gecontroleerde Noord-Irak werden tevens documenten buitgemaakt en vijf Iraniërs gearresteerd. Onder hen bevonden zich een hoge officier en leden van het Iraanse elitekorps de Qudsbrigade, waarvan vermoed wordt dat het Iraakse strijders bewapent en opleidt.

Het dossier met de bewijslast tegen Iran, dat inmiddels 200 pagina’s telt en volgens ingewijden overtuigend bewijs levert over onder meer de levering van EFP’s, zou volgens de planning vorige maand al naar buiten gebracht worden.

De regering-Bush is echter huiverig om dezelfde blunder te begaan als in 2003, toen minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell aan de Verenigde Naties het ’bewijs’ presenteerde dat Saddam Hussein beschikte over massavernietigingswapens. Het van geheime diensten afkomstige bewijs bleek achteraf onjuist, maar was inmiddels als motief aangewend voor het militair ingrijpen in Irak.

Ook verschillende Democratische politici waarschuwden dit weekeinde voor overhaaste conclusies. „De zogenaamde bewijzen die deze regering enkele jaren geleden produceerde met betrekking tot Irak bleken achteraf totaal niet te kloppen. Deze regering heeft een reputatie op het gebied van gemanipuleerde informatie. Laten wij voorzichtig zijn”, aldus senator Christopher Dodd in het CBS-programma Face the Nation.

Volgens zijn collega John Kerry wil Teheran net als Washington een stabiel regime in Irak. „Daarom is het beter met Teheran te praten dan de betrekkingen verder te vertroebelen met twijfelachtige beschuldigingen”, aldus Kerry in het ABC-programma This Week.

Om misstappen nu te voorkomen worden de bewijzen door de Amerikaanse geheime diensten herhaaldelijk getoetst, vooral waar het bronnen betreft die er een eigen agenda op zouden kunnen nahouden.

Een van die bronnen is de Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen-e-Khalq, die de Iraanse regering wil afzetten. Zij heeft in het verleden waardevolle informatie verstrekt, maar daar moet in deze situatie volgens Amerikaanse functionarissen voorzichtig mee worden omgesprongen.

Ondertussen werden in Irak de eerste tekenen zichtbaar van de gedeeld Amerikaans-Iraakse missie om Bagdad te beveiligen. In de afgelopen week zijn tijdens ruim 7000 patrouilles en tientallen militaire operaties 14 wapenopslagplaatsen ontmanteld en werden 140 opstandelingen gearresteerd. „En dit is pas het begin”, zei John Campbell, de tweede man van de Amerikaanse troepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer