Militairen en familie delen hun ervaringen
AMERSFOORT - Christenen die deelnemen aan een militaire missie met elkaar in contact brengen. Dat is een van de doelen van de thuisfrontavond voor militairen en hun familie, vanavond in de Martuskerk in Amersfoort. „Als geloofsgenoten bespreken we met elkaar wat een uitzending betekent in het dagelijkse en kerkelijke leven.”
Het deputaatschap geestelijke verzorging militairen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) organiseert zo’n twee keer per jaar een thuisfrontavond, meestal vóór een grote uitzending van militairen. Dit keer is dat Uruzgan. In maart vertrekt opnieuw een groep militairen naar de zuidelijke provincie in Afghanistan om daar de vrede te bewaken.„Militairen en hun familie vinden het belangrijk om ervaringen te delen”, zegt deputaat ds. M. Tel, predikant van de gereformeerd vrijgemaakte kerk van Bunschoten-Oost. „Ze delen ervaringen, stellen vragen over de kerkelijke opvang in uitzendingsgebieden of over de plaats van de geloofsovertuiging in zo’n uitzending.”
De thuisfrontavond is georganiseerd in samenwerking met deputaten geestelijke verzorging militairen van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Toch verwacht ds. Tel dat niet meer dan tien tot vijftien mensen de bijeenkomst zullen bijwonen. „Het loopt nooit storm”, weet hij. „Maar, er is er veel herkenning bij degenen die er wél zijn. Er is duidelijk behoefte aan dergelijke avonden, vooral bij ouders van uitgezonden militairen. Het kan bijvoorbeeld heel moeilijk zijn als het journaal slecht nieuws brengt. Hoe ga je daarmee om?”
Het is zijn ervaring dat kerken niet altijd evenveel aandacht besteden aan gemeenteleden die als militair op vredesmissie gaan. „Vaak is de reactie: „Maar dat is toch gewoon je werk?” Maar het kan ook anders. Sommige gemeenten zetten de naam en het adres van de militair in het gemeenteblad. Toen ik zelf eens zo iemand in de gemeente had, stuurde ik hem de preken per e-mail.”
Hoeveel vrijgemaakte militairen op dit moment in het buitenland verblijven, durft de predikant niet te zeggen. Deputaten hebben alleen gegevens van degenen die hun naam doorgeven. „Zelf hou ik het maar op vijf à tien militairen per uitzending.”
Uruzgan
Een van degenen die in maart naar Uruzgan vertrekken, is de gereformeerd vrijgemaakte predikant ds. A. H. van der Velden. Hij spreekt vanavond over zijn werk als krijgsmachtpredikant. Ds. Tel: „We hebben hem gevraagd iets te vertellen over hoe kerkdiensten plaatsvinden in uitzendingsgebieden. Het blijkt dat deze diensten over het algemeen meer bezoekers trekken dan die bij reguliere oefeningen. In oorlogsgebieden hebben militairen behoefte aan bezinningsmomenten in de week.”
De kerkdiensten hebben volgens hem „een laag profiel. Ze zijn niet alleen voor vrijgemaakten of christelijke gereformeerden bedoeld, maar ook voor militairen uit andere kerkverbanden. Een predikant ervaart dan altijd de spanning: Hoe kan ik hier het Evangelie kwijt?”