Beproefd
Zwanger en misselijk? Dan is het tijd voor lolly’s. Preggie Pops helpen volgens de fabrikant tegen zwangerschapsmisselijkheid.
Ze zijn gemaakt op basis van aromatherapie, oliën en natuurlijke ingrediënten. Ook bevatten ze vitamine C, calcium en ijzer. De Preggie Pops zijn overgewaaid uit Amerika. Ook aanstaande moeders in Canada en Australië schijnen al volop aan de knotsen te likken. Het snoepgoed is verkrijgbaar in zeven smaken: spearmint, pepermunt, citroen, gember, aardbei, mandarijn en lavendel. Een zakje (zeven lolly’s) kost 4,95 (exclusief 2,25 verzendkosten). Tamelijk prijzig dus. Voor dat bedrag is het uiteraard mogelijk om een fikse voorraad salmiakknotsen aan te schaffen. Volgens een ’ervaringsdeskundige’ helpt zo’n supermarktlolly ook heel goed. Denk alleen wel om het gebit… Na de bevalling diverse gaatjes laten vullen, is geen pretje. Meer informatie en bestellingen: www.bellypops.nl. ’Slank’ brood
In de jaren ’80 was Malsovit, het zogenaamde lijnbrood, tijdelijk een grote hit. Natural Foods uit Putten, dat de droge mix aan bakkers levert, probeert Malsovit opnieuw op de markt te zetten. Volgens de fabrikant smaakte het vezelrijke brood toen een stuk droger en was het vaster van structuur. Het product bevat 60 procent meer vezels dan volkorenbrood. Daarmee is het een aantrekkelijke boterham voor lijners. Vezelrijke voeding gaat namelijk het hongergevoel tegen. Bovendien bevat Malsovit maar een klein beetje onverzadigd vet. Het brood is inmiddels te koop bij zo’n 150 warme bakkers. Natural Foods wil dat aantal dit jaar nog uitbreiden naar 350. Voor verkoopadressen: www.malsovit.nl.
Topkoks
”Lekker eten” is, zoals de titel suggereert, geen kookboek. De paperback bevat interviews met internationale topkoks van vooral restaurants met Michelinsterren, die vertellen wat voor hen de kunst van het koken is. Leuk is dat ze niet alleen totaal verschillende ideeën over eten hebben, maar elkaar in dit opzicht ook regelmatig tegenspreken. Voor de een is koken de kunst van het weglaten, voor de ander is het een feest van ingewikkelde structuren en oogstrelende kleurencombinaties. Omdat de interviewers, onder wie Johannes van Dam, vrijwel geheel buiten schot blijven, lezen de persoonlijke documenten als kleine culinaire romans van zeer gedreven mensen (”Lekker eten”, uitg. Elsevier, ISBN 978 90 352 2879 5; 150 blz. 7,50 euro).
Vezelig
Alsof er nog niet genoeg drankjes met toevoegingen op de markt verschijnen. Campina heeft er geen boodschap aan en introduceert vrolijk een nieuw zuivelproduct: Vifit Multivezel. De yoghurt met muesli is er in de smaken pruim en abrikoos. Als reden voor de lancering voert Campina de uitkomst van Het Nationale Vezelonderzoek aan, uitgevoerd door TNS NIPO, in opdracht van Vifit. Volgens uitkomsten van dat onderzoek zou 72 procent van de Nederlanders niet weten hoeveel vezels een mens elke dag nodig heeft. Ook denkt meer dan de helft onterecht dat vijf bruine boterhammen per dag voldoende voedingsvezels opleveren. Volgens Campina is het drankje met 5 gram vezels per portie het meest vezelrijke zuivelproduct en zo een prima aanvulling op de dagelijkse voeding. De smaakvolle yoghurt draagt het ”Ik kies bewust”-logo. Vifit Multivezel is verkrijgbaar in portieverpakkingen van 125 gram (per vier stuks).