Kerk & religie

„We krijgen als land meer dan we verdienen”

APELDOORN - De meeste kerken reageren overwegend positief op het woensdag gepresenteerde regeerakkoord. Alle woordvoerders zijn blij met de maatregelen die het kabinet voorstelt op medisch-ethisch terrein.

Kerkredactie
8 February 2007 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:30
Dr. Plaisier
Dr. Plaisier

Dr. B. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland: „We hebben in een brief aan de informateur als kerk tijdens de informatieperiode specifiek aandacht gevraagd voor ecologische duurzaamheid, de armoedeproblematiek en de situatie van de asielzoekers. Op al deze punten worden er nu maatregelen voorgesteld waarmee we blij zijn.

Eveneens zien we in medisch-ethisch opzicht dat dit kabinet wil inzetten op palliatieve hulp aan ernstig zieken en op hulp aan ongewenst zwangere vrouwen. Hierdoor kunnen abortussen worden voorkomen.

Alles overziende, overheerst bij ons een gevoel van hoop. Als kerk bidden we dat het kabinet ook daadwerkelijk zal kunnen doen wat het zich voorneemt. En we rekenen erop dat het aangekondigde overleg met maatschappelijke organisaties ook de kerken insluit.”

Ds. J. J. van Eckeveld, preses van de laatstgehouden synode van de Gereformeerde Gemeenten:

„Bij het nieuwe regeerakkoord heb ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn er onmiskenbaar zaken waarmee men Bijbels gezien blij kan zijn. Ik denk onder andere aan het ontmoedigen van abortus, aan het meer geld vrijmaken voor palliatieve zorg, aan de positieve aandacht voor het gezin.

Maar er is ook een andere kant. De wetgeving inzake abortus en euthanasie verandert niet. Betekent het nieuwe regeerakkoord een ombuiging van de heilloze trend op ethisch gebied van de laatste tientallen jaren? Dat moet nog blijken. Hoe kan men deelnemen aan de regering van een land waarin de wetgeving zozeer in strijd blijft met het Woord des Heeren? Maar het gebed voor de overheid blijft nodig, meer dan ooit.”

Ds. L. W. Ch. Ruijgrok, scriba van de Hersteld Hervormde Kerk:

„Gezien de verkiezingsuitslag is het opmerkelijk dat toch een kabinet van deze samenstelling aantreedt. Het regeerakkoord bevat een aantal positieve punten, zoals de ontmoediging van abortus en euthanasie, de maatregelen rond het stamcelonderzoek, alsook de extra aandacht voor jeugd en gezin.

Hoe zou het regeerakkoord er hebben uitgezien als GroenLinks de derde coalitiepartner was? Dat het niet zo ver gekomen is, daar zie ik Gods weerhoudende hand in. Dat neemt niet weg dat we vanuit Bijbels perspectief toch moeten zeggen: men blijft een praktijk handhaven die onze God verdriet en waar geen zegen op kan rusten. Het motto van het kabinet is: ”Samen werken, samen leven”. Helaas ontbreekt het ”samen terug”.”

Ds. J. Haveman, deputaat relatie kerk en overheid van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt:

„Wat ik links en rechts over het regeerakkoord hoor, doet mijn hart als christen sneller kloppen. Verwonderd dat zoiets vandaag in Nederland mogelijk is, dank ik God er oprecht voor. De liberale oppositie typeert het akkoord als betuttelend, zelf noem ik de omslag van ”ik” naar ”wij” en van ”centen” naar ”mensen” tegendraads en broodnodig, wil onze samenleving haar naam nog eer aan doen. In dit licht waardeer ik de inzet op jeugd en gezin, milieu en duurzaamheid, sociale samenhang en eerbied voor het leven.

Ik vind er als christen heel veel herkenbaars in. Compliment voor Rouvoet en Slob.”

Ds. W. Smouter, voorzitter van de laatstgehouden Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken:

„Ik vind het heel bijzonder dat er een regeerakkoord is gesloten waarin nadrukkelijk aandacht is voor jeugd en gezin, voor solidariteit in de samenleving, voor vluchtelingen. Volgens prolifeorganisaties heeft zoiets in geen tijden op papier heeft gestaan. Een aantal apert slechte wetten wordt niet afgeschaft. Maar uit het regeerakkoord blijkt toch dat er in de samenleving iets leeft van: We hebben de christelijke normen en waarden gewoon nodig.

Ik ben God dankbaar dat deze coalitie is gesloten. Nu de praktijk nog. Maar ik heb er vertrouwen in dat het regeerakkoord ook daar zijn vruchten gaat afwerpen.”

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk:

„Wie, rekenend met de context waarin de Nederlandse politiek opereert, als christen niet dankbaar is met de beleidsvoornemens van het kabinet-Balkenende IV, hoopt wellicht op een vrederijk op aarde, naar Bijbelse richtlijnen een utopie. Het gezegde luidt dat het land de regering krijgt die het verdient, maar ik beweer dat we meer krijgen dan we verdienen, in geestelijke zin én refererend aan het gezegde.

Op dit moment zie ik de komst van een regering met de ChristenUnie vooral als het einde van de vanzelfsprekendheid waarmee het afwijken van Gods geboden gebeurde. Er gaat in de samenleving weer nagedacht worden over waarom we de dingen doen zoals we ze deden.”

A. J. van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie:

„Ik ben blij met deze coalitie en dit akkoord. De nadruk op het belang van gemeenschap, integratie en scholing sluit aan bij oerchristelijke waarden en biedt ruimte voor de inbreng van kerken en christelijke organisaties binnen een gedeelde agenda.

De verscherpte aandacht voor ”life-issues” kan verdere verrommeling op dat punt afremmen en ruimte scheppen voor nieuw gesprek over de heiligheid en waarde van menselijk leven. Dat het gezin nadrukkelijke aandacht krijgt, is terecht, evenals het milieu.

Het pardon is een lastig dilemma, maar nu te kiezen voor menselijkheid doet recht aan de basisbehoeften van een grote groep mensen die in een uitzichtloze situatie zitten.”

L. M. P. Scholten, diaken binnen de Gereformeerde Gemeenten in Nederland:

„De ’as van het kwaad’ wordt in de Nederlandse politiek al een tijdlang gevormd door D66, VVD en GroenLinks. Libertijns bij uitstek. Daaraan gemeten is de nieuwe regeringscoalitie wel de best denkbare die thans mogelijk is.

De praktijk zal uitwijzen wat het regeerakkoord inhoudelijk waard is. Wat abortus, euthanasie, homohuwelijk, prostitutie, stamcelonderzoek en zondagsheiliging betreft, hebben we de indruk dat de bestaande praktijk wordt gehandhaafd en dat regelgeving de komende vier jaar niet verder wordt uitgehold of opgerekt.

Wat er van daadwerkelijk toezicht terechtkomt, zal moeten blijken. Een weg terug is het bepaald niet. Gemeten aan de norm van Gods Woord blijft het akkoord ver beneden de maat, maar dat is niet de schuld van Balkenende, Bos en Rouvoet.”

Ds. J. Westerink, preses van de laatstgehouden generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken:

„Ik kon me heel goed vinden in het hoofdredactionele commentaar zoals dat dinsdag in het RD stond. Natuurlijk, als christen zou je meer willen dan er nu in het regeerakkoord staat. Maar ik ben dankbaar dat dít kabinet er komt, en niet een kabinet met bijvoorbeeld de SP in plaats van de ChristenUnie.

De inbreng van de CU blijkt ook duidelijk. Waarbij het niet zo is dat er allerlei wetten worden teruggedraaid. Maar er worden wel blokkades opgeworpen tegen ontwikkelingen die niet goed zijn.

De praktijk zal leren wat er van de gemaakte afspraken terechtkomt. Ik denk daarom dat er veel gebed nodig is voor de nieuwe regering, en in het bijzonder voor de ministers van de ChristenUnie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer