Kerk & religie

Grondvlak

De nieuw-apostolische kerk in Den Helder krijgt een nieuw onderkomen. De gemeente, die nu een kerkgebouw heeft aan de Torenstraat, hoopt dat binnenkort kan worden begonnen met de bouw van een nieuwe kerk aan de Annie Romein-Verschoorlaan. Het nieuwe gebouw van de 45 leden tellende gemeente krijgt 70 zitplaatsen.

6 February 2007 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:30
ROTTERDAM – De verbouwde Oude Kerk in Rotterdam Charlois. Het gebouw functioneert nu ook als cultureel centrum. Foto H. A. Spanjersberg
ROTTERDAM – De verbouwde Oude Kerk in Rotterdam Charlois. Het gebouw functioneert nu ook als cultureel centrum. Foto H. A. Spanjersberg

De apostolische gemeente in Den Helder werd in 1881 gesticht. In 1902 kreeg ze een eigen kerkgebouwtje aan de Hoogstraat. Door de aanhoudende groei van de gemeente werd in 1937 een nieuw kerkgebouw aan de Sumatrastraat in gebruik genomen, met 630 zitplaatsen.Als in 1946 de apostolische gemeenten in Nederland een grote scheuring doormaken, blijft er in Den Helder slechts één gezin over. De rest van de gemeente gaat mee met het nieuw opgerichte Apostolisch Genootschap. Dit deel koopt dan ook het kerkgebouw van Den Helder, waar het nog steeds samenkomt.

De nieuw-apostolische kerk in Den Helder houdt vervolgens een tijdlang huiskamerdiensten. Later worden er diensten gehouden in een paar gehuurde lokaaltjes, totdat de gemeente in 1961 het huidige gebouw aan de Torenstraat kan kopen. Als de bouw geen vertraging oploopt, kan het nieuwe kerkgebouw begin juni in gebruik worden genomen.

Prot. gemeente Buitenpost

Het Regionaal College voor de Visitatie in Friesland heeft alle gemeenteleden van de protestantse gemeente in wording van Buitenpost een enquêteformulier gestuurd. Dat meldt het Friesch Dagblad. Doel is na te gaan of er draagvlak is in de gemeente voor de vorming van een gemeente van bijzondere aard.

In de protestantse gemeente van Buitenpost is het al geruime tijd onrustig. Volgens de visitatoren is een enquête de meest objectieve wijze om te horen wat de gemeente vindt van de problemen die er zijn.

Woning Hydepark gekraakt

Op het seminarieterrein van Hydepark in Doorn, eigendom van de Protestantse Kerk in Nederland, is een dienstwoning gekraakt. De woning stond al geruime tijd leeg toen vier krakers er in december hun intrek innamen. Haaije Feenstra, directeur van het Protestants Landelijk Dienstencentrum, dat het terrein beheert, spreekt volgens het persbureau ANP van een „erg vervelende situatie.” De kerk is inmiddels in overleg getreden met de krakers, laat hij weten. Andere mogelijkheden zijn er voorlopig niet. De krakers genieten wettelijke bescherming, omdat de dienstwoning langer dan één jaar leegstond.

Wat het overleg tussen kerk en krakers oplevert, is op voorhand niet duidelijk; evenmin of deze zaak de Protestantse Kerk geld gaat kosten, laat Feenstra weten. De krakers willen niet veel kwijt over hun actie, omdat ze denken dat publiciteit hun belangen schaadt. Maar „we willen niet dwarsliggen”, wil een kraker wel kwijt. Over de locatie zijn ze erg tevreden: „Een vrijstaande woning in een prachtige omgeving.”

Toen de vier „de kraak zetten”, hebben ze vervolgens de politie ingeschakeld om officieel te laten constateren dat de woning leeg stond, vertelt een kraker. „Het is volkomen legaal wat wij doen.” Echt overleg is er volgens hem nog niet. Wel is een medewerker van Camelot aan de deur geweest, een antikraakbedrijf dat leegstaande panden tijdelijk verhuurt juist om kraak te voorkomen. Het bedrijf is door de Protestantse Kerk ingeschakeld om met de krakers naar een oplosing te zoeken.

Oude Kerk Rotterdam

De Oude Kerk in Rotterdam-Charlois is onlangs heropend na een enkele maanden durende verbouwing. De verbouwing was nodig om de kerk behalve als thuis- en uitvalsbasis van de kerkelijke gemeente ook als cultureel centrum te kunnen laten functioneren, zo meldt ir. H. A. Spanjersberg, voorzitter van de stichting tot instandhouding en beheer van de Oude Kerk te Rotterdam-Charlois, desgevraagd.

De hoge onderhoudskosten van de kerk dwongen de hervormde gemeente van Rotterdam-Charlois uit te kijken naar nieuwe inkomstenbronnen. Na overleg met de buurt en de gemeente Rotterdam is gekozen voor een cultureel centrum. „Het is begrijpelijk dat er bezwaren rezen tegen de plannen”, aldus Spanjersberg. „We hadden echter geen keus. Nu kunnen we het kerkgebouw tenminste voor onze kerkelijke gemeente behouden. Uiteraard is afgesproken dat er in principe geen dingen in de kerk gebeuren die strijdig zijn met onze kerkelijke identiteit.”

Om het gebouw geschikt te maken voor zijn dubbele functie zijn alle banken vervangen door stoelen. Verder is er een nieuwe vloer aangelegd met vloerverwarming en is er een demontabel liturgisch centrum aangeschaft. De kosten van de verbouwing bedroegen ruim 300.000 euro. Een aanzienlijk deel van de kosten is door de gemeente Rotterdam betaald. Tijdens de verbouwing kerkte de hervormde gemeente van Rotterdam-Charlois in de naburige gereformeerde kerk.

Naamswijziging gemeente Joure

Met ingang van dit jaar heeft de Reformatorisch Evangelische Gemeente in Joure haar naam gewijzigd in Vrije Evangelische Gemeente De Brug. Deze gemeente, met een kerkgebouw aan de Brugstraat in Joure, bestaat sinds 1984 onder de naam Reformatorisch Evangelische Gemeente. Al langere tijd was er de wens van een groot deel van de leden deze naam te wijzigen, omdat die de kerkelijke richting onvoldoende duidelijk maakt. Het karakter van de gemeente is meer een evangelisch dan reformatorisch. De kerkdiensten op zondag hebben ook altijd al meer een evangelisch karakter gehad.

De gemeente heeft verder besloten een voorganger te beroepen. Het betreft Harry Kamphuis uit Emmeloord. Een belangrijke taak voor de nieuwe voorganger is -naast het verzorgen van pastoraat- de gemeente beter naar buiten toe te presenteren.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer