Economie

Ophokplicht volgens AID nageleefd

DEN HAAG (ANP) - Pluimveehouders houden zich goed aan de ophokplicht die sinds zaterdag geldt na de uitbraak van vogelgriep op een kalkoenboerderij in het Engelse Suffolk.

6 February 2007 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:30
ANGEREN – Pluimveehouder Roelofs uit Angeren controleert zijn 20.000 scharrelkippen. De dieren moeten sinds enkele dagen binnenblijven, nadat bij kalkoenen in Engeland vogelgriep is geconstateerd. Pluimveehouders houden zich volgens de AID goed aan de oph
ANGEREN – Pluimveehouder Roelofs uit Angeren controleert zijn 20.000 scharrelkippen. De dieren moeten sinds enkele dagen binnenblijven, nadat bij kalkoenen in Engeland vogelgriep is geconstateerd. Pluimveehouders houden zich volgens de AID goed aan de oph

Dit heeft een woordvoerder van de Algemene Inspectiedienst (AID) maandag laten weten. De ongeveer twintig controleurs hebben maandag geen overtredingen geconstateerd. Zondag kreeg één pluimveehouder een waarschuwing en een dwangsom. Maandag had hij zijn pluimvee binnengehaald.De AID controleert sinds zondag of de pluimveehouders zich aan de afschermplicht houden. Deze plicht houdt in dat kippen, kalkoenen en andere vogels in afgeschermde hokken blijven. Ingeënte dieren mogen naar buiten, maar moeten onder een afdak worden gevoerd. De controleurs richten zich eerst op de professionele pluimveehouders. Later komen ook de hobbyhouders aan bod.

In Groot-Brittannië hebben de autoriteiten de afgelopen dagen ongeveer 160.000 kalkoenen geruimd op en rond pluimveebedrijven waar afgelopen weekeinde vogelgriep is geconstateerd.

Kalkoenen op een boerderij bij Holton in Oost-Engeland bleken zaterdag besmet met de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 van vogelgriep. Volgens de autoriteiten is het gevaar voor mensen miniem.

Rusland voert inmiddels geen Brits pluimvee meer in. De autoriteiten in Moskou deelden maandag mee dat het importverbod voor pluimvee en aanverwante producten voortvloeit uit de vrees voor verspreiding van een gevaarlijke variant van de vogelgriep.

Vogelbescherming Nederland vindt dat de autoriteiten te snel naar de wilde vogels wijzen bij de uitbraak van vogelgriep in het Engelse Suffolk. Volgens Kees de Pater van de Vogelbescherming is het zeer onwaarschijnlijk dat wilde vogels in deze tijd van het jaar een rol spelen bij het overbrengen van de ziekte.

De afgelopen maanden zijn er in Europa volgens de Vogelbescherming en de internationale organisatie Wetlands International geen wilde vogels gevonden die met vogelgriep waren geïnfecteerd. „Dit maakt de kans dat wilde vogels in Engeland of Nederland opeens vogelgriep hebben, bijzonder klein”, aldus De Pater.

Fractieleider Thieme van de Partij voor de Dieren wil van demissionair minister Veerman (Landbouw) antwoord op de vraag of biologische boeren en hobbyboeren compensatie krijgen als ze hun pluimvee laten vaccineren.

Thieme vraagt zich af wat de gevolgen zijn als dieren regelmatig binnen moeten blijven. Van september tot november vorig jaar gold al een ophokplicht voor het pluimvee en nu moet het opnieuw naar binnen. Volgens Thieme zijn vooral biologische bedrijven en hobbydierhouders de dupe van de afschermplicht. „De vrije-uitloopkippen zijn bijna permanent opgehokt.

Het gaat hier niet alleen om handel en dierenwelzijn maar ook om volksgezondheid. Je ziet dat biologische boeren hartstikke bang zijn om te vaccineren aangezien ze dan de eieren bijna niet kunnen verkopen. Dat zou moeten veranderen”, aldus Thieme.

Onder biologische boeren is begrip voor de maatregel, aldus Bert van Ruitenbeek van Biologica, het platform voor biologische land- en tuinbouw. „Het is niet de eerste keer dat het pluimvee naar binnen moet. De boeren zijn inmiddels creatief geworden en letten extra op of de kippen elkaar niet aanpikken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer