Verzet tegen zondagopenstelling Buren
LIENDEN - De ondernemersvereniging van Lienden, Ingen en Ommeren is van start gegaan met een handtekeningenactie in de gehele gemeente Buren tegen de mogelijke openstelling van de winkels op zondag.
Met deze actie wil de vereniging het gemeentebestuur duidelijk maken dat hier geen draagvlak voor bestaat in de samenleving. De actie loopt uitstekend. Na twee dagen zijn er al honderden handtekeningen binnen.Het onderwerp is actueel geworden nadat er enkele weken geleden een themabijeenkomst werd belegd over de mogelijke openstelling van de winkels op zondag. Tijdens deze bijeenkomst bleek dat er geen eenduidigheid bestaat in het beleid van de gemeente. Winkeltjes en galerieën in de toeristische kern Buren zijn elke zondag open, terwijl de ’meubelboulevard’ in Maurik ongeveer twaalf zondagen per jaar opengaat.
Het verzoek van de eigenaar van de C1000 in Maurik om tijdens het zomerseizoen zijn winkel op een aantal zondagen te openen, werd daarentegen door de gemeente geweigerd. Om aan dat onduidelijke gedoogbeleid en die rechtsongelijkheid een einde te maken, wil het college beleid ontwikkelen voor de openstelling van winkels op zondag.
Eind januari bleken de meningen daarover sterk verdeeld. De meeste winkeliers in de veertien kernen lijken weinig voor de openstelling te voelen. Dat werd met name duidelijk gemaakt door middenstanders uit Maurik en vertegenwoordigers van de ondernemersvereniging uit Lienden, Ingen en Ommeren.
Ondernemer L. van Beusichem uit Lienden wees op het kerkelijke karakter van zijn woonplaats. „Als ik openga, zou me dat zeker omzet kosten.”
Inmiddels is diezelfde Van Beusichem een van de initiatiefnemers van de huidige handtekeningenactie. De ondernemersvereniging heeft middenstanders in de hele gemeente Buren gevraagd om handtekeningenlijsten in de winkels te leggen. Ook zijn alle kerken benaderd om mee te doen. Volgens de initiatiefnemers is de bereidheid onder de winkeliers om mee te werken aan de actie groot.
Van Beusichem: „Wij willen op deze manier duidelijk maken dat we vanwege economische en maatschappelijke redenen tegen verruiming van de openingstijden zijn. Het betekent voor kleine ondernemers als de bakker, de slager en de buurtsuper dat ze op termijn de concurrentieslag zullen verliezen. Landelijk is gebleken dat kleine zelfstandigen het door verruiming van de openingstijden afleggen tegen de grote supermarkten en dat ze uiteindelijk hun deuren moeten sluiten.”
Anderzijds benadrukt de Liendense winkelier het maatschappelijke argument voor de actie. „De zondag is een dag voor het gezin en wordt door velen in onze dorpen als een rustdag ervaren. Het openstellen van winkels op de zondag ontwricht de maatschappij en doet afbreuk aan het karakter van onze kernen.”
Met deze actie wil de ondernemersvereniging de plaatselijke politiek een signaal geven om geen verruiming van de openingstijden toe te staan.
Volgende maand wordt duidelijk of de actie van de ondernemersvereniging succes heeft gehad. Op 13 maart is er een voorbereidende raad, waar inspraak mogelijk is. Twee weken later wordt het beleid vastgesteld in een besluitvormende raadsvergadering.