Rode wangen in een muf lokaal
OUDEWATER - Was hij wérkelijk van plan deze week de Cito-toets in de gevangenis af te nemen? Verbluft constateerde de directeur van de St. Jozefschool in Oudewater dat zijn dreigement serieus werd opgevat. „Het vestigt in elk geval de aandacht op ons probleem: een school waar de luchtkwaliteit een domper zet op de prestaties van de leerlingen.”
Bij de deuropening tussen de hal en het klaslokaal is het alsof je een plantenkas instapt. Dertig leerlingen en een juf hebben er, met deur en ramen dicht, in een uur tijd voor gezorgd dat het gehalte aan kooldioxide (CO(in2() in het lokaal naar een waarde van 3355 ppm is gestegen. Ter vergelijking: in de buitenlucht is dat 400, in een school wordt 1200 acceptabel geacht.„Het is hier heel vaak warm”, zegt Lucas. Zijn wangen gloeien. Met zijn groepsgenoten hangt hij overdreven hijgend over de tafeltjes.
Froukje van Dijken van adviesbureau BBA, ingehuurd door het Platform Binnenmilieu, laveert ondertussen tussen de bankjes door, een meetapparaat in haar hand. Een open raam en een open deur laten de waarde al gauw naar 2700 dalen. Nóg veel te hoog.
Vandaag begonnen de Cito-toetsen in groep 8. Basisschool St. Jozef liet maandagmiddag de luchtkwaliteit controleren om te laten zien dat de toets eigenlijk niet in het schoolgebouw gemaakt kan worden. Vorige week kondigde directeur T. Zoethoutmaar aan dat hij overwoog naar een gevangenis of een kantoorgebouw uit te wijken, omdat de luchtkwaliteit daar beter is. Niet iedereen had in de gaten dat zijn persbericht met een korreltje zout genomen moest worden.
In 80 procent van de scholen is de luchtkwaliteit zeer onvoldoende. Een te hoog CO(in2(-gehalte leidt tot hoofdpijn, sufheid, slijmvliesirritaties, allergieën en andere ”sick building”-klachten. Dagelijks zijn in Nederland gemiddeld 2000 leraren en 20.000 leerlingen ziek als gevolg van het slechte binnenmilieu in de klas.
Het Platform Binnenmilieu, waarin het Astma Fonds, de GGD en het ministerie van VWS participeren, brengt het probleem onder de aandacht van scholen en gemeentebesturen: „Door goed te luchten zullen kinderen minder zuchten.”
Bij de Jozefschool spelen ook plaatselijke omstandigheden een rol. Het rooms-katholieke schoolbestuur koos in 1974 voor een semipermanent gebouw, zodat er voor hetzelfde geld meer lokalen neergezet konden worden. Inmiddels wacht de school al jaren op nieuwbouw. De plaatselijke politiek is verdeeld over een ambitieus plan, dat behalve vier scholen ook in een zorgcentrum, een sportaccommodatie en woningbouw moet voorzien.
Zolang de discussie duurt, moeten de leerlingen zich behelpen in een gebouw waar de temperatuur óf hoog oploopt óf -als een snijdende wind volaan op de enkelglasramen staat- niet omhoog te stoken is. Ventilatie lost veel op, maar zodra het gaat tochten, gaan de ramen dicht.
Voor de gezondheid van de leerlingen is het niet goed, voor hun prestaties ook niet. Dan kun je beter in een kantoorgebouw zitten. Of in de gevangenis.