Binnenland

Britse vorstin luistert naar Schriftlezing en psalmgezang

AMSTERDAM – In tegenwoordigheid van de Britse koningin Elizabeth II, prins Philip en koningin Beatrix vierde de Engels Hervormde Kerk in Amsterdam maandag haar vierhonderdjarig bestaan. De dienst begon om 16.45 uur. Voorgangers waren de predikanten John Cowie en Alan McDonald.

Redactie Digitale Media
5 February 2007 17:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:29
Koningin Elizabeth viert in Amsterdam het 400-jarig bestaan van de Engels Hervormde Kerk. Foto ANP
Koningin Elizabeth viert in Amsterdam het 400-jarig bestaan van de Engels Hervormde Kerk. Foto ANP

Op sommige plaatsen lijkt de afstand tussen onze wereld en ’die andere’ kleiner dan elders. Zo’n plek is de Engelse Hervormde Kerk aan het Amsterdamse Begijnhof. Dat zei dominee Alan McDonald maandagmiddag in dit Godshuis, tijdens een dienst waarmee het 400–jarige bestaan ervan werd gevierd.De dienst begon met muziek van Mozart en Bach. De schriftlezingen waren uit het boek Exodus (het gedeelte van de brandende doornstruik) en uit het Johannesevangelie. Verder werd Psalm 100 gezongen.

Koningin Elizabeth II was speciaal met haar man prins Philip voor dit jubileum naar Nederland gekomen en woonde met koningin Beatrix de dienst bij. De predikant haalde de woorden van Vincent van Gogh aan, die hetzelfde gevoel moet hebben gehad bij deze speciale kerk als hij. „Morgenochtend ga ik naar de Engelse kerk, die ligt daar zo vredig in de avond aan dat stille Begijnhof en lijkt te zeggen: Op deze plek zal Ik vrede geven, zegt de Heer. Amen, Zo zij het".

Speciaal voor het jubileum was een nieuw lied geschreven, simpelweg Hymne genaamd: „Alles zal veranderen want Zijn Evangelie is waar: ziekte in gezondheid, apathie in geloven, twijfel in betrokkenheid en oud in nieuw. Dit is de goedheid van God", zo klonk het maandagmiddag in Amsterdam. De stad werd tijdens de dienst geprezen als ’geboorteplaats van de tolerantie’.

McDonald stelde dat de jarige kerkelijke gemeente „geen historische sociëteit en geen museum" is, maar een levende kerk die nog altijd rekening moet houden met de vraag wat onze roeping is. „Niet die van 400 jaar geleden, maar van vandaag. Niet: waar kom je vandaan, maar: waar ben je en waar ga je heen".

De dienst werd afgesloten met de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Voor het bezoek van Elizabeth aan de kerk was in de omgeving van het Begijnhof, waaraan de kerk ligt, grote belangstelling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer