Economie

Regus ziet toekomst in mobiele werker

LONDEN (ANP) - Mobiel werken heeft de toekomst. Luchthavens beschikken al over businesscenters waar zakenlieden nog snel even een transactie kunnen afhandelen. In de toekomst moeten soortgelijke werkplekken ook op stations komen, desnoods in treinen. En niet alleen voor zakenlieden, maar voor iedereen die op de arbeidsmarkt actief is, ook herintreders.

5 February 2007 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 04:29
DIXON ...flexibeler...
DIXON ...flexibeler...

Volgens de Brit Mark Dixon, bestuursvoorzitter van werkplekverhuurder Regus, draait het in de toekomst steeds meer om werkplekken waar iemand echt nodig is, en steeds minder om werken waar de baas wil dat je bent. „Ouderwetse managers die per se controle willen houden over hun personeel, zullen er op termijn aan moeten geloven. Ze lopen het risico mensen kwijt te raken die elders flexibeler kunnen opereren”, zegt hij.Dixon is baas van een internationaal miljoenenbedrijf dat complete werkplekken aanbiedt, zo nodig met ondersteunend personeel. Bedrijven kunnen intekenen voor wat ze maar willen: kantoorhuur, met of zonder secretaresse, voor een uurtje of voor een heel jaar. Ook individuen die thuiswerken en tussendoor even willen netwerken, kunnen bij Dixons bedrijf terecht.

Nederland is volgens Dixon een plek bij uitstek waar de flexibele werknemer steeds meer ruim baan zal krijgen. Hij wijst op het fileleed, maar ook op de milieuschade die door het verplichte en tijdrovende woon-werkverkeer wordt aangericht. Een mobiele werkplek vormt daar het antwoord op en Dixon ziet dat zeker in Europa als groeimarkt. „Ik merk bijvoorbeeld dat Europese ondernemers meer en meer stilstaan bij het klimaatprobleem en daar iets mee willen. In Amerika worden nu al werknemers weggekaapt door grote bedrijven die schermen met flexibele werkplekken.”

Dixon zelf vormt de belichaming van de werknemer nieuwe stijl: een vast kantoor heeft hij niet. Voor een afspraak neemt hij zijn intrek in een van de honderden businesscenters van Regus, waar ook ter wereld. Wat hij aanbiedt is niets anders dan een zakenvariant van een internetcafé. „Onze nieuwste kantoren in de Verenigde Staten worden standaard met videoverbindingen ingericht. Eén druk op de knop en je ziet of iemand achter zijn bureau zit.”

Het idee om kantoorruimte op afroep in te richten, ontstond tijdens een trip in Brussel. Voor een werkplek kon Dixon eigenlijk alleen maar terecht in hotels, waar zalenverhuur in een strak keurslijf wordt gegoten, maar waar een flexibele en professionele werkomgeving veelal ontbreekt. Dixon zag een gat in de markt en besloot de verhuur van kantoorplekken zelf te gaan doen.

Inmiddels is hij actief in meer dan zeventig landen met meer dan 800 businesscenters. Regus heeft een jaaromzet van ruim 460 miljoen pond (770 miljoen euro) en staat genoteerd aan de beurs in Londen. Ook in Nederland is Dixon geen onbekende. Zijn bedrijf is actief in 23 steden en veelal op toplocaties. „We zitten bij vrijwel elke afslag van de Amsterdamse Zuidas.”

Bedrijven die overwegen uit te breiden, maar de grote stap nog niet aandurven, kunnen bij Regus terecht op toplocaties die anders een vermogen zouden kosten. Een van de Londense kantoren kijkt uit over de tuin van Buckingham Palace. „Met een beetje geluk kun je hier koningin Elizabeth in de helikopter zien landen.” Ook een zogeheten virtueel kantoor is mogelijk. Dat betekent dat ondernemers formeel een vestiging kunnen hebben op een vooraanstaand adres (inclusief telefoniste), maar zelf heel ergens anders zitten.

Het nieuwste snufje van Dixon vormt wat hij noemt „telepresence.” Daarbij worden in identieke kantoorruimtes waar ook ter wereld grote beeldschermen zo geplaatst, dat het lijkt alsof men in dezelfde ruimte zit. „We hebben er al mee proefgedraaid terwijl wij in Londen zaten. De andere partij aan tafel bevond zich in Los Angeles. Bij een van de mensen daar kon ik de mobiele telefoon zien afgaan, terwijl het geluid uitstond. De trilfunctie was duidelijk waarneembaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer