Staatssecretaris Van Geel: Vluchten kan niet meer
DEN HAAG - De Europese Unie en Nederland moeten snel maatregelen nemen in de strijd tegen klimaatsverandering. Vluchten kan niet meer en snelle actie is noodzakelijk, zo reageert staatssecretaris Van Geel (Milieu) op het vrijdag gepresenteerde VN-klimaatrapport.
Het onderwerp heeft een prominente plaats gekregen in het regeerakkoord, dat maandag wordt besproken door de aanstaande coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie.Het is nog onduidelijk wat het nieuwe kabinet precies gaat doen. Wel staat vast dat zowel de huidige demissionaire als de komende regeringsploeg steun geeft aan voorstellen van de Europese Commissie om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen.
Brussel wil dat de industrielanden de uitstoot in 2020 met 30 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990. Maar zelfs als andere industrielanden het laten afweten, moet de Europese Unie zelf minstens 20 procent terug.
Het kabinet hamert op de leiderschapsrol van de EU die nodig is gezien de omvang en de ernst van klimaatsverandering. Europa maakt zich op die manier geloofwaardiger en kan helpen de impasse in het internationale klimaatoverleg te doorbreken.
Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) waarschuwt in het in Parijs gepresenteerde rapport krachtiger dan ooit voor de gevolgen van verdere opwarming van de aarde. Het is volgens de onderzoekers voor 90 procent zeker dat het klimaatprobleem wordt veroorzaakt door de mens.
De deskundigen gaan ervan uit dat de zeespiegel in de komende eeuw met 18 tot 59 centimeter zal stijgen. De vorige rapportage, in 2001, ging uit van een grotere marge: tussen de 9 en 88 centimeter stijging. Een nog grotere stijging van de zeespiegel kan overigens niet worden uitgesloten als het ijs op Groenland en op Antarctica smelt.
Volgens het KNMI en het Milieu- en Natuurplanbureau is er geen groot risico dat Nederland onder water komt te staan. De deskundigen gaan ervan uit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust met 85 centimeter kan stijgen. Bij een stijging van minder dan 1 meter per eeuw en een totale stijging van minder dan 5 meter op zeer lange termijn is met de bestaande technieken en het huidige kostenniveau de zeebescherming op peil te houden.
Stichting Natuur en Milieu verwacht dat het nieuwe kabinet binnen honderd dagen een wet aanneemt waarin is vastgelegd dat de uitstoot van het broeikasgas CO(in2( de komende vier jaar minstens 10 procent vermindert. Greenpeace hoopt dat het kabinet jaarlijks 2 miljard euro vrijmaakt voor schone energie.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 7: ”Einde gekibbel na VN-rapport klimaat”.