Partijen eens over regeerakkoord
DEN HAAG - De onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie, Balkenende, Bos en Rouvoet hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een regeerakkoord.
De onderhandelaars leggen het stuk maandag voor aan hun Kamerfracties en als die er mee instemmen, gaat het akkoord waarschijnlijk dinsdag naar de Tweede en Eerste Kamer. De onderhandelaars zullen hun akkoord die dag ook presenteren aan de pers. Later in de week volgt een debat in de Tweede Kamer met informateur Wijffels.De komende dagen leggen betrokkenen de laatste hand aan de teksten van het akkoord, dat zo’n veertig pagina’s telt. Als de fracties hun fiat geven aan het regeerakkoord, gaat de volgende fase van de kabinetsformatie in, namelijk het verdelen van ministerposten en staatssecretariaten en het zoeken van personen die de ambten gaan vervullen.
Ondanks de geslotenheid van de formatie lekten er de afgelopen dagen verschillende punten uit het regeerakkoord uit. Zo werd gisteren bekend dat werknemers die voor hun 65e jaar de arbeidsmarkt verlaten, een fiscale heffing gaan betalen. De heffing wordt hoger naarmate iemand eerder stopt. Deze nieuwe maatregel geldt alleen voor mensen die pas na 2011 eerder stoppen met werken.
De heffing geldt niet voor AOW’ers met een aanvullend pensioen tot 15.000 euro. Daardoor worden mensen die zwaar en laagbetaald werk doen, ontzien. De verwachting is dat de heffing op termijn miljarden euro’s oplevert.
CDA, PvdA en ChristenUnie willen met deze maatregel de oudedagsvoorziening ook in de toekomst betaalbaar houden. De regeling kent niet alleen een malus, maar ook een bonus: wie na de pensioengerechtigde leeftijd blijft doorwerken, krijgt een belastingvoordeel.
Het AOW-plan kreeg gisteren veel kritiek van vakbonden en ouderenorganisaties. De vakcentrale FNV is boos. „Ik sta perplex dat ze met dit soort rare ideeën komen. Het is van de gekke”, aldus vicevoorzitter Gortzak. Ook de ouderenorganisaties verwerpen het voorstel. Volgens de Unie KBO is het maar zeer de vraag of de oudedagsvoorziening in de toekomst onbetaalbaar wordt.
De ANBO is, net als de vakbonden, bevreesd dat mensen die op vroege leeftijd zijn gaan werken in een zwaar beroep de dupe worden. De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft ook moeite met het plan.
Het CNV toonde zich verheugd met het voorstel. De bond deelt wel de vrees dat werknemers in zware beroepen onevenredig zwaar worden getroffen.
Een ander belangrijk onderdeel uit het regeerakkoord is handhaving van de hypotheekrenteaftrek. Op dit punt heeft het CDA zijn zin gekregen. CDA-voorman Balkenende verzette zich in de verkiezingscampagne fel tegen eventuele beperkingen van de aftrek. PvdA en ChristenUnie wilden de aftrek beperken voor de hogere inkomens.
Als compensatie voor de handhaving van de hypotheekrenteaftrek is het CDA de PvdA tegemoet gekomen door in te stemmen met het voorstel van Bos om de plannen van oud-minister Dekker voor extreme huurstijgingen, te schrappen. De huren stijgen in de komende kabinetsperiode dan ook niet meer dan de inflatie.
Verder zal het nieuwe kabinet fors investeren in onderwijs, milieu en achterstandswijken. Ook zal het ambtenarenapparaat worden verkleind en moet er gesneden worden in de bureaucratie van zorginstellingen. Uitgeprocedeerde asielzoekers die voor 2001 naar Nederland kwamen, krijgen van het nieuwe kabinet een verblijfsvergunning.