Staat neemt belang in ontwikkeling olieveld
ASSEN (ANP) - De Nederlandse staat neemt voor 40 procent deel in de herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek in Drenthe. Eind dit jaar wordt definitief besloten over de herontwikkeling van het oudste olieveld van Nederland. De eerste vaten olie worden dan in 2010 verwacht.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een gezamenlijk bedrijf van Shell en ExxonMobil, heeft hiertoe een overeenkomst getekend met het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN). De oliewinning uit het veld werd in 1996 stopgezet maar de techniek biedt inmiddels nieuwe mogelijkheden.„We zochten een partner voor de aanzienlijke investeringen, dat had in theorie ook een particuliere partij kunnen zijn”, zei een woordvoerder van de NAM gisteren. De ontwikkeling kost naar schattingen enkele honderden miljoen euro’s. De komende tijd zullen aannemers om offertes worden gevraagd, waarmee meer zicht komt op de uiteindelijke kosten. Eerder ging de NAM uit van 2009 als start van de winning.
Met de oorspronkelijke 1 miljard vaten olie (van 159 liter) herbergt Schoonebeek het grootste olieveld in Noordwest-Europa. Inmiddels zijn 250 miljoen vaten olie gewonnen. Het deel waarin de staat participeert bevat nog 120 miljoen vaten olie.
De olie in een ander deel van het veld is moeilijker te winnen omdat dit gebied geologisch complexer is, aldus de oliemaatschappij. „Maar op lange termijn kan het mogelijk tot ontwikkeling worden gebracht”, zei de woordvoerder.
Het olieveld Schoonebeek werd in 1943 ontdekt door Shell. Vier jaar later werd de NAM opgericht, de gezamenlijke onderneming van Shell en ExxonMobil. In 1996 werd de oliewinning gestopt. De Schoonebeekse olie is taai en stroperig en was met de toen beschikbare technieken niet langer rendabel uit de grond te halen. Met modernere pompen en de huidige hoge olieprijs verwacht de NAM weer een rendabel project in handen te hebben.
De NAM kondigde in 2004 al aan de mogelijkheden voor herontwikkeling van het Schoonebeekveld te bekijken. De houding van omwonenden was toen overwegend positief omdat het project extra banen voor de regio kan opleveren. „Het milieueffectrapport heeft een positief advies opgeleverd en we gaan nu door met verdere vergunningprocedures”, aldus de woordvoerder.