„Criminaliteit Antillianen keihard aanpakken”
ROTTERDAM - De Rotterdamse PvdA-fractie -de grootste partij in de gemeenteraad van Rotterdam- wil dat zware criminaliteit gepleegd door Antilliaanse jongeren keihard wordt aangepakt.
„Geweld en bendevorming horen in deze stad niet thuis”, aldus fractievoorzitter Van Heemst in reactie op het vrijdag gepubliceerde rapport over criminaliteit onder Antillianen. De omvang van het criminaliteitsprobleem van jonge Antillianen in Rotterdam is aanzienlijk. Bijna 12 procent van de Antillianen tot 17 jaar vertoont crimineel gedrag. Onder de 35- tot 45-jarigen is dat nog altijd 11 procent, zo werd vrijdag bekend.Van Heemst: „Het geweld neemt de laatste twee jaar iets af, maar er moet nog heel veel gebeuren om dit geweldige probleem goed onder controle te krijgen.” De PvdA wil dat bereiken door politie en justitie dicht op de huid van deze jongeren te laten zitten en door meer te doen op het gebied van opvoeding, scholing en werk om de jongeren op het goede pad te houden. De Rotterdamse fractieleider verwacht steun van het Rijk om de instroom van kansarme Antilliaanse minderjarigen te stoppen.
Sörensen van Leefbaar Rotterdam (LR) vindt dat de hulpverlening in Rotterdam hopeloos faalt. Alle financiële steun is volgens hem weggegooid geld. In het rapport staat ook te lezen dat de hulpverleningsinstanties niet toegerust zijn voor de opvang en begeleiding van kansarme Antillianen.
De leefbaren onderschrijven de meeste aanbevelingen van de onderzoekers. Vooral het idee van gezinscoaches spreekt hun aan. De onderzoekers adviseren in hun rapport ouders van overlastgevende en criminele jongeren die zich onttrekken aan hulpverlening een boete op te leggen. Dit gebeurt al in Mechelen. „Dat vinden wij een goed systeem.” Burgemeester Opstelten is ook „absoluut voor. Dit spreekt ons erg aan.”
Minister Verdonk (Integratie) onderstreepte nog eens dat er grote problemen zijn met Antilliaanse jongeren in Nederland. Haar plan om criminele jongeren van de Antillen en Aruba terug te sturen, is opnieuw gekraakt door de Raad van State. Verdonk zei vrijdag zelf dat de raad een negatief advies heeft uitgebracht over dit wetsvoorstel.
Onderzoekster dr. Marion van San vindt dat hulpverleners niet morgen, maar nu iets moeten doen met de problemen in de Antilliaanse gemeenschap. Nu stellen verschillende instanties bij verontrustende signalen onafhankelijk een onderzoek in, dat maanden gaat duren. In die tussentijd gaat het van kwaad tot erger. „Er gaat veel te veel tijd verloren.” Opstelten: „Wij moeten ze bij de lurven pakken. Dat is in ons en hun belang.”
LR is er voor hulpverleners uit eigen kring te halen. De partij gaat nog iets verder in de aanbevelingen. Ze wil dat de politie selectief, preventief mag fouilleren. Bovendien moet het verblijf in gevangenissen veel soberder worden. „Sommige Antillianen gaan fluitend de gevangenis in en lopen enkele jaren later weer fluitend de poorten uit. Een gevangenisstraf werkt, hoorde ik, ook nog eens statusverhogend. Dat kan echt niet.”
De Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap in Rotterdam wil haar problemen gezamenlijk met de gemeente aanpakken.