LPF wil geld zien van haar kamerleden
De kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) moeten voortaan een bijdrage storten in de partijkas. Volgens bestuurder Maas van de LPF is het geld hard nodig om de partij te laten overleven. „Ook de 26 fractieleden moeten begrijpen dat een jonge partij zo veel aanloopkosten heeft dat alles en iedereen moet bijspringen”, stelt Maas.
Het is nog niet bekend hoeveel de LPF-kamerleden moeten bijdragen. Volgens Maas zal het niet zo veel zijn als bij de Socialistische Partij (SP). De kamerleden van die partij krijgen een modaal salaris. De rest van hun inkomen gaat naar de partijkas.
Maas hoopt deze week gesprekken te hebben met de parlementariërs van de LPF. Hij denkt dat de fractie meer begrip zal krijgen voor het bestuur en het partijbureau in Rotterdam als ze meer inzicht heeft in de situatie van het bestuur. Tot nu toe stelden veel kamerleden dat ze door in de politiek te gaan al voldoende financiële offers gebracht hebben.
In het verleden waren er regelmatig conflicten tussen partijbestuur en kamerfractie. Zo beschuldigde het kamerlid Schonewille interim-bestuurder Maas er enkele weken geleden van dat hij te veel macht naar zich toe zou trekken. Volgens Schonewille moest Maas zo snel mogelijk een ledenvergadering uitschrijven, zodat een nieuw bestuur kon worden aangesteld. Kamerleden bazuinden zelfs rond het niet erg te vinden als de partij LPF failliet zou gaan en kon worden opgedoekt.
Maas neemt advocaat Hammerstein mee als hij de LPF-fractie gaat bezoeken. Hammerstein neemt zitting in een managementteam dat Maas aan het formeren is. Het team zal de partij LPF de komende maanden op orde brengen. Vooral de financiën moeten worden gesaneerd. „We zullen de fractie uitleggen hoe de partij ervoor staat. Ik neem aan dat ze dan meer begrip zal krijgen voor onze plannen”, zegt Maas.
Volgens multimiljonair en partijfinancier Maas zouden kamerleden al bij een sollicitatiegesprek met Fortuyn te horen hebben gekregen dat zij bij moesten dragen aan de partijkas. Daarbij zou gesproken zijn over 15 procent van het inkomen. Een kamerlid verdient 6435 euro per maand.
De LPF heeft na een geldverslindende verkiezingscampagne te maken met openstaande rekeningen ter waarde van zeker 300.000 euro.
Maas wil pas een ledenvergadering uitschrijven als het managementteam de partij „goed op poten” heeft gezet. Volgens hem duurt dit minstens enkele maanden. Volgens Maas nemen in het managementteam behalve hijzelf en Hammerstein ook de LPF-leden Both, Maronier en Van Dillen zitting. Maas zegt nog een of twee andere leden te zoeken.