Beurs ZieZo richt de blik op blinden
HOUTEN - Op drie, vier plaatsen op de beursvloer staan drinkbakken. Ook een geleidehond lust op z’n tijd een slokje. ZieZo richt de blik op blinden. En hun viervoeters.
Het beursmagazine van ZieZo 2007 ligt bij de ingang klaar. In braille. Naar verwachting komen tijdens het drie dagen durende evenement meer dan 10.000 visueel gehandicapten naar het tentoonstellingcomplex Euretco in Houten.Twee beurshallen zijn ook vrijdag en zaterdag gevuld met praktische hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Sprekende horloges, grotelettergezelschapsspellen, beeldschermloepen, vergrotingssoftware, aangepaste kookwekkers, sprekende maatbekers. „Stop, de maat is vol.”
In de Ontdek & Doe Hal kunnen blinde beursgangers kennismaken met verschillende vormen van vrijetijdsbesteding. In de hal staan een zweefvliegtuig, een zeilboot en een mandje van een luchtballon opgesteld.
„Ook blinden en slechtzienden kunnen heel goed ervaren hoe het is om in de lucht te hangen”, legt de eigenaar uit. Zelfs een parachute ontbreekt niet. „Dat is mij te eng”, griezelt een gast. Minder heldhaftige bezoekers kunnen bloemschikken of voelschilderijen maken.
De meeste belangstelling op ZieZo gaat uit naar noviteiten. Een nieuwtje is de KomFox Performer. Het apparaat leest de ondertiteling op tv voor. Of een pagina van Teletekst. Is er interesse voor? Pieter Bosma grijpt met een pijnlijk gezicht naar z’n keel. „Ongelooflijk.” Elke tien minuten moet hij zijn vinding opnieuw toelichten.
Een oudere dame duwt haar rollator -wit met rode biesjes- voort. Nieuwsgierig blikt ze naar een aantal opgestelde pc’s. Onder aan het toetsenbord geeft een langwerpig kastje de tekst van het beeldscherm in braille weer. „Prachtig, kan ik ook e-mailtjes lezen.”
ZieZo is opgezet om visueel gehandicapten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hulpmiddelen. „De beurs is geslaagd als iemand met een idee naar huis gaat waarmee hij zijn leven kan veraangenamen”, zegt directeur Ingrid Kolkhuis Tanke van stichting Oogfonds, organisator van de beurs.
Nederland telt zo’n 350.000 tot 400.000 visueel gehandicapten. Van hen zijn er pakweg 50.000 blind. De positie van blinden en slechtzienden in Nederland is ronduit slecht, stelt de directeur van Oogfonds.
„Als de belangenbehartiger van deze mensen, Viziris, zelf de lobby moet betalen om bij medicijnfabrikanten te pleiten voor een bijsluiter in braille, dan is het slecht gesteld in Nederland. Dit is een taak van de overheid.”
Slechtzienden krijgen het zwaarder. „De maatschappij is steeds visueler ingesteld”, legt Kolkhuis Tanke uit. „Een eenvoudige handeling als pinnen werkt al via een touchscreen.” Ook is het volgens haar maar de vraag of de nieuwe ov-chipkaart geschikt is voor blinden en slechtzienden. „De kaart is nog niet optimaal.”
Nederland staat aan de vooravond van een sterke toename van het aantal visueel gehandicapten. Tot 2020 stijgt deze groep meer dan 40 procent in aantal. Oorzaak is de vergrijzing van de bevolking en een toename van het aantal diabetici. „De ogen zijn de eerste die eraan gaan.”
Bartiméus Sonneheerdt heeft in de hoek van de beurshal een voetbalveld ingericht. Twee teams van elk vier blinde spelers en een ziende keeper nemen het op tegen elkaar. De spelers volgen de bal op het gehoor, dankzij een ingebouwd belletje. „Het doel is om uiteindelijk een Nederlands ’elftal’ op te richten”, verklaart projectleider Arrie Huijgen. Het WK wacht.