Binnenland

Vermeende terroristen blijven nog vastzitten

Drie mannen die twee dagen na de aanslagen in de Verenigde Staten in Rotterdam werden opgepakt op verdenking van terrorisme blijven voorlopig nog vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam gisteren beslist.

ANP
23 November 2001 21:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

De raadkamer heeft de voorlopige hechtenis van het trio met dertig dagen verlengd. Ook hebben de rechters bepaald dat de verdachten geen contact mogen hebben met de buitenwereld, behalve met hun advocaten. Vermoedelijk moeten de drie eind december voor de eerste keer in het openbaar voor de rechtbank verschijnen.

Op 13 september hield de Rotterdamse politie vier van terroristische activiteiten verdachte mannen aan. Een van hen werd na enkele dagen vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De overige drie zouden betrokken zijn bij het beramen van een aanslag op een Amerikaans doel in Europa. Tegelijkertijd werden ook in België enkele mannen aangehouden.

De belangrijkste verdachte in Nederland is de tot de islam bekeerde Fransman Jerome Courtailler. Hij heeft in het verleden in Londen tijdelijk ingewoond bij Zacarais Moussaoui, die door justitie in de VS wordt gezien als de twintigste kaper. Waarschijnlijk had Moussaoui aan boord van een van de op 11 september gekaapte vliegtuigen moeten zijn. Moussaoui werd echter vlak voor de aanslagen opgepakt omdat zijn papieren niet klopten.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) kwam het complot om een aanslag te plegen op een Amerikaans doel in Europa op het spoor, door telefoongesprekken af te luisteren. Tijdens zo’n onderschept gesprek sprak een in België verblijvende man met één van de Rotterdamse verdachten over de plannen. Met behulp van moderne technieken wist de BVD vast te stellen dat de Tunesiër Nizar Trabelsi de vanuit België bellende man was.

Chemicaliën
Trabelsi, die in nauw contact met Courtailler stond, werd in België aangehouden. Bij een broer van de Tunesische ex-voetbalprof trof de politie een grote partij chemicaliën aan die gebruikt konden worden voor het vervaardigen van een bom. Volgens de in juli in de Verenigde Arabische Emiraten aangehouden Franse Algerijn Djamel Beghal was het doelwit van de aanslag de Amerikaanse ambassade in Parijs. Beghal wordt door justitie in Frankrijk in verband gebracht met het terroristennetwerk van Bin Laden.

Justitie in België onderzoekt ook of de in Rotterdam opgepakte verdachten betrokken zijn bij de aanslag op de Afghaanse oppositieleider Masud. De twee moordenaars van Masud, de belangrijkste tegenstander van de Taliban, beschikte over vervalste Belgische paspoorten. Er zijn aanwijzingen dat de reisdocumenten door de Rotterdamse verdachten zijn geleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer