Binnenland

Vangnet TNO moet granaat tegenhouden

DEN HAAG (ANP) - TNO heeft een soort vangnet ontwikkeld dat afgevuurde granaten onschadelijk of minder schadelijk maakt.

30 January 2007 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Het net wordt vlak bij een mogelijk doelwit gespannen, zoals een wachttoren, en zorgt ervoor dat het ontstekingsmechanisme van het projectiel beschadigd raakt en uitgeschakeld wordt. De raket ontploft dan niet.Het nieuwe systeem is klaar om naar de Nederlandse militairen in Afghanistan te worden gebracht, zo bevestigde een woordvoerder van TNO maandag een bericht in De Telegraaf.

Defensie meldde dat de eerste netten onderweg zijn. Ze worden in Uruzgan opgehangen bij alle observatietorens, die kunnen worden beschoten met antitankgranaten. Deze raketten worden vanaf de schouder afgevuurd.

Defensie is de opdrachtgever van het zogeheten wurgnet, waaraan onderzoekers van TNO Defensie en Veiligheid twee jaar hebben gesleuteld. Andere landen die aan soortgelijke systemen werken, hebben volgens de TNO-woordvoerder interesse getoond in de Nederlandse vinding. Het idee van een beschermingsnet is niet nieuw, maar de speciale werking ervan wel.

De truc is dat het vangnet de neus van het projectiel beschadigt, waarin de ontsteking zit. De granaat kan door het vangnet heen dringen en als blindganger verder gaan, maar de vernietigende kracht is dan al veel kleiner. Na het vangnet kan vervolgens een pantserlaag, zoals een muur van zandzakken, de granaat opvangen.

Deze pantserlaag blokkeert dan ook de lading koper die toch nog kan vrijkomen uit het projectiel. In een optimale situatie komt er bij een ontploffende raket met grote kracht een straal vloeibaar geworden koper vrij die 30 tot 50 centimeter pantserstaal kan doorboren. Door het vangnet en een pantserlaag brengt ook de lading koper in ieder geval minder schade aan. Testen die TNO deed in Tsjechië toonden dat duidelijk aan.

Defensie heeft 200 netten besteld, met een afmeting van 2,4 bij 4 meter. Ze kosten 1000 euro per stuk. Eind februari zullen de eerste zogeheten granaatwurgers op hun plaats hangen, verwacht de woordvoerder van Defensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer