Kerk & religie

Grondvlak

Op vrijdagavond 9 februari zal de gereformeerde gemeente van Ede worden geïnstitueerd. In een dienst in de Adventkerk te Veenendaal, waarin consulent ds. F. Mulder zal voorgaan, zullen drie ambtsdragers worden bevestigd.

30 January 2007 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:28
SPIJKENISSE – Impressie van de nieuwe megakerk te Spijkenisse. Foto De Levende Steen
SPIJKENISSE – Impressie van de nieuwe megakerk te Spijkenisse. Foto De Levende Steen

Het initiatief voor een preekplaats in Ede werd begin 2004 genomen door de gereformeerde gemeente te Veenendaal. De diensten in Ede waren in eerste instantie bedoeld voor leden die in Veenendaal kerken, maar in Ede wonen. Sinds 2004 functioneert Ede als een afdeling van Veenendaal. De eerste diensten in de groeikern Ede werden bezocht door ongeveer 120 personen. De nieuwe gemeente telt ruim 450 leden en doopleden, zo meldt ouderling E. van Veldhuizen.De Edese gemeente blijft haar diensten beleggen in de gereformeerde Noorderkerk aan de Amsterdamseweg. In verband met de beperkte ruimte in de Noorderkerk wordt in overleg met de burgerlijke gemeente en andere kerkgenootschappen gezocht naar een nieuw of een ander onderkomen voor de jonge groeigemeente. Op een ledenvergadering in maart zal er gestemd worden voor uitbreiding van het aantal ambtsdragers. Ook zal dan worden bezien of het beroepingswerk ter hand wordt genomen. De gereformeerde gemeente van Ede valt binnen de classis Barneveld.

Nieuwbouw Ngk Houten
In Houten is vorige week woensdag de eerste paal voor de nieuwe Nederlands gereformeerde kerk geslagen. De officiële handeling werd verricht in het bijzijn van wethouder J. Koudijs. De nieuwe kerk, die wordt gebouwd aan de Kruisboog, aan de oostkant van Houten, moet het huidige kerkgebouw vervangen. De Opstandingskerk is te klein voor de snel groeiende gemeente. Sinds 2005 wordt er een extra middagdienst gehouden in de kerk van de gereformeerd-vrijgemaakten in Houten.

De nieuwe kerk wordt een multifunctioneel pand waar kerkdiensten, vergaderingen, pastoraat, cursussen en conferenties gehouden kunnen worden. De kerkzaal is geschikt voor 800 mensen met een mogelijkheid tot uitbreiding naar 1200 zitplaatsen. Van buiten oogt het gebouw licht, transparant en open. Het nieuwe gebouw, dat 3,7 miljoen euro kost, moet eind dit jaar klaar zijn.

De Nederlands gereformeerde kerk te Houten startte in 1988 als zelfstandige gemeente. Ze is de afgelopen jaren snel gegroeid. Inmiddels telt de Houtense Ngk ongeveer 1100 leden en gastleden.

Verbouwing kerk Hoofdplaat
In het Zeeuws-Vlaamse Hoofdplaat is begonnen met de verbouwing van de monumentale dorpskerk. De omvorming van de oude hervormde kerk tot appartementencomplex gaf in het dorp nogal wat onrust. Veel bewoners betreuren het dat de kerk aan de openbaarheid wordt onttrokken.

Het ontwikkelingsbureau De Steunbeer Ontwikkeling uit Zierikzee, dat de verbouwing uitvoert, heeft het gebouw gekocht van de stichting Oude Zeeuwse Kerken. Van de gemeente Sluis kreeg het een vergunning om in het gebouw drie appartementen te bouwen. Het is de bedoeling dat de bewoners hun appartementen in september kunnen betrekken. De kerk in Hoofdplaat is gebouwd tussen 1783 en 1785.

Nieuwe megakerk Spijkenisse
De Levende Steengemeente in Hoogvliet heeft plannen om een nieuwe kerk te bouwen in de wijk De Rietvelden te Spijkenisse. Het nieuwe gebouw, met 2500 zitplaatsen, moet volgens de plannen in 2009 klaar zijn.

De multiculturele evangelische gemeente begon tien jaar geleden met ongeveer 500 leden in Hoogvliet. Inmiddels telt ze ongeveer 1300 leden. De gemeente groeit naar eigen zeggen jaarlijks met ongeveer 150 leden en past niet meer in het huidige kerkgebouw De Bron aan de Posweg in Hoogvliet. Vanwege ruimtegebrek worden er op zondag inmiddels twee identieke samenkomsten georganiseerd. Verder wordt een naburige school gehuurd ten behoeve van de „kinderkerk.”

Het is de bedoeling dat het nieuwe kerkgebouw een plaats krijgt op een 8500 vierkante meter groot kavel aan de rotonde Baljuwplein in Spijkenisse. „Om een verkeers- en parkeerchaos te voorkomen, komt er waarschijnlijk op de zondag een aparte ontsluiting aan de Groene Kruisweg. Verder komt er naast het pand een meerdeksparkeergarage en wordt er gewerkt met parkeerwachten”, meldt Cees Vingerling van het evangeliecentrum De Levende Steen. De bouwkosten komen volgens een eerste „grove schatting” op ongeveer 8 miljoen euro.

Gemeente in Harderwijk
De internationale zendingsorganisatie Touch, Reach and Impact the Nations (TRIN) heeft een gemeente opgericht in Harderwijk. Zondag wordt er de eerste dienst gehouden, zo meldde het ANP gisteren naar aanleiding van een bericht in De Stentor. Aan de diensten nemen naar verwachting tussen de 50 en 250 mensen deel.

De Nederlander Mattheus van der Steen heeft TRIN opgericht. Hij kwam als maritiem officier regelmatig in Afrika, waar hij werd geraakt door de vele slachtoffers van aids. TRIN richtte zich aanvankelijk op weduwen en wezen, maar stelt zich nu volgens de website ten doel „de onaangeraakten aan te raken, de onbereikten te bereiken, de ontmoedigden te bemoedigen en de onwetenden te onderwijzen in de persoon, liefde en kracht van Jezus Christus.”

Tot nu toe kwam TRIN bijeen in Leusden. Daar hadden zogeheten Fire Nights plaats, bijeenkomsten in de avond vol „getuigenissen, prediking en gebeden tot God.” De organisatie heeft projecten in landen als Kenia, Mozambique en Mexico.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer