Binnenland

Madonna niet vervolgd

AMSTERDAM – Het openbaar ministerie in Amsterdam gaat Madonna niet vervolgen voor godslastering of belediging. Dat liet het OM maandag weten. De SGP jongeren, die aangifte tegen de omstreden popster deden, reageren teleurgesteld.

Binnenlandredactie
29 January 2007 15:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Madonna trad in september vorig jaar op in de Amsterdam ArenA. Daarbij liet ze zich met een doornenkroon op haar hoofd omhoogtakelen aan een kruis. Die scène schokte veel christenen, onder wie de SGP jongeren. Volgens het OM echter was Madonna’s schouwspel voor meerdere interpretaties vatbaar.Het OM vindt dat de zangeres met het optreden „kennelijk haar teleurstelling en frustratie heeft trachten te uiten over bepaalde gebeurtenissen in de wereld.” Er is geen sprake van verachting voor God en daarom is Madonna’s optreden in juridische zin geen strafbaar feit, aldus Justitie.

Verder meent het OM dat tijdens het optreden van Madonna christenen „als groep” niet in diskrediet zijn gebracht en dat ook hun waardigheid niet is miskend. De popster zelf heeft altijd ontkend dat de kruisigingsscène godslasterlijk was bedoeld.

De aangifte van de SGP jongeren was gebaseerd op strafbare godslastering én op belediging van een groep mensen wegens hun godsdienst. Zij reageren teleurgesteld op de beslissing van het OM. Als het aan hen ligt, wordt de werking van artikel 147 in het Wetboek van Strafrecht, het verbod op godslastering, weer in ere gesteld. Dat het OM dit niet doet, beschouwt de SGP als een gemiste kans. „De kruisigingscène bood een goed aanknopingspunt om van een dode letter weer een alom te respecteren verbodsbepaling te maken”, aldus de jongerenorganisatie.

De SGP jongeren vragen zich af of de officier van justitie de juiste maatstaf hanteert. „Het OM geeft aan dat men wel opmerkingen mag maken die voor een bepaalde groep beledigend zijn, maar dat het pas strafbaar is als iemand zich over de groep zelf beledigend uitlaat. Deze subjectieve interpretatie wordt niet verder uitgewerkt. De feiten en omstandigheden rondom de act tonen echter aan dat wel degelijk is beoogd christenen op een onacceptabele en krenkende wijze weg te zetten.”

Overigens zijn de SGP jongeren verbaasd over de gang van zaken. Zij kregen de beslissing van het OM via de fax, nadat deze al via een persbericht aan de media was verspreid. Eerder zou de betreffende brief nog moeten worden ondertekend door hoge functionarissen binnen het OM, zo werd de SGP meegedeeld bij navraag. „Kennelijk was de bezinning binnen het OM nog niet gereed en het eindoordeel nog niet definitief.” Volgens het OM is er „intern inderdaad iets misgegaan.”

Recent stelde SGP’er Van der Staaij Kamervragen over een kruisigingsscène in een theatershow van de Koninklijke Luchtmacht. De show was volgens de regisseur bedoeld als knipoog naar de controverse rond de kruisigingsact van Madonna. Dat onderdeel van de show werd vervolgens geschrapt. „Daarmee blijkt dat de achterliggende gedachten van artikel 147 maatschappelijk nog allerminst zijn achterhaald”, aldus de SGP jongeren. Zij beraden zich op verdere stappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer