Al suono de soavi flauti
Venetië stond in de zestiende eeuw bol van de blokfluit. Als er in die tijd één stad is die de titel ”hoofdstad van de blokfluit” verdient, is het Venetië wel. Uit alle beschikbare bronnen komt naar voren dat daar niet alleen de beste blokfluitbouwers en blokfluitvirtuozen hun standplaats hadden, maar ook dat in en rond Venetië het blokfluitconsort tot het meest geliefde en bespeelde instrumentarium behoorde.
Aan het eind van de vijftiende eeuw zien we, ook op afbeeldingen, hoe langer hoe meer ensembles die bestaan uit drie dezelfde instrumenten van verschillende grootte. Deze ontwikkeling begon aarzelend, maar verliep daarna in sneltreinvaart en zou vanuit Italië heel Europa overspoelen.Venetië beschikte rond 1530 al over verschillende soorten ensembles: consorts van schalmeien, trombones en strijkinstrumenten en ook van blokfluiten. De leden van die ensembles waren vaak dezelfde musici. Blokfluitisten speelden ook in het schalmeiconsort et cetera. Vooral het samenspel op blokfluiten van verschillende grootte viel bij de Venetiaanse adel in de smaak. Dit was met name de verdienste van de gebroeders Bassano. Deze vijf musici, die ook componeerden en instrumenten bouwden, werden rond 1531 al geprezen om hun excellente samenspel.
Blokfluitensemble Mezzaluna brengt met het programma ”Al suono de soavi flauti” een gevarieerd overzicht van drie- tot zesstemmige motetten, chansons, madrigalen, ricercares, dansen en canzona’s die tussen circa 1540 en 1580 in Venetië werden gecomponeerd, gepubliceerd en uitgevoerd op blokfluiten. Mezzaluna bestaat uit de blokfluitisten Susanna Borsch, Raphaela Danksagmüller, Peter Van Heyghen, Thomas List, Sébastien Marq en Andreas Helm. De concerten van Mezzaluna zijn onderdeel van het Netwerk Oude Muziek. Het consort speelt morgen in Grote Kerk van Muiden (20.15 uur), woensdag in het Jheronimus Bosch Art Center in ’s Hertogenbosch (20.00 uur), donderdag in Slot Loevestein in Poederoijen (20.15 uur), vrijdag in het stadhuis van Deventer (20.15 uur) en zaterdag in de kerk van de evangelische broedergemeente (20.00 uur).
Kaarten kosten 17 euro. Te reserveren bij de Organisatie Oude Muziek: tel. 030-23 29 010.