Koninklijk Huis

„Ook foto’s uit koninklijke albums”

Als één familie in Nederland vaak op de foto is gezet, is het wel de koninklijke familie. Dat is al begonnen toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond. Anno 2007 is het aantal foto’s van de Oranjes niet meer te tellen. Bij de samenstelling van de tentoonstelling ”Een koninklijk fotoalbum”, die zaterdag werd geopend, was het daarom soms moeilijk selecteren voor drs. E. van Heuven-van Nes, conservator van Paleis Het Loo in Apeldoorn.

W. G. Hulsman
26 January 2007 13:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:28
In oktober 1917 brengt koningin Wilhelmina een bezoek aan het Zeeuse Kruiningen. Foto Paleis Het Loo.
In oktober 1917 brengt koningin Wilhelmina een bezoek aan het Zeeuse Kruiningen. Foto Paleis Het Loo.

De conservator heeft echter ervaring, want de pasgeopende fototentoonstelling is de achtste aflevering in een reeks. De huidige expositie toont namelijk een jaar lang foto’s van de Nederlandse koninklijke familie in 1907, 1917, 1927, 1937 enzovoort, terwijl in 2006 de reeks jaren met een zes aan bod kwam. „De eerste aflevering van deze tentoonstelling was in 2000 te zien en na dit jaar volgen er nog twee delen, zo is de bedoeling.”Het mooie van deze opzet is dat de bezoeker in tien stappen een hele eeuw doorwandelt en tegelijk de geschiedenis van Nederland in hoofdlijnen voor zich ziet. Want waarom ging koningin Wilhelmina in 1917 naar het vlakbij gelegen Katwijk op vakantie? Vanwege de Eerste Wereldoorlog. En waarom legde prinses Juliana in 1947 in de Ridderzaal de eed af? Omdat zij in die tijd even regentes was voor haar moeder, voor wie het kort na de ingrijpende Tweede Wereldoorlog even te veel was.

Alle hoogtepunten van de Nederlandse geschiedenis in de afgelopen eeuw zijn zo vastgelegd, vertelt de conservatrice. „Als er grote rampen zijn, gaan de Oranjes er altijd heen. Dat doet meer dan dat een minister komt. Een bezoek van de koninklijke familie doet de bevolking goed. Het is ook haar taak er te zijn; in goede en in slechte tijden.

Een mooi voorbeeld daarvan is het bezoek van prins Hendrik in 1907 aan Hoek van Holland als daar het zeeschip De Berlin vergaat en veel zeelieden omkomen. De komst van de prins heeft de reddingswerkers zo goed gedaan.”

Zo is ook te zien dat een familielid in 1927 in Oost-Gelderland ging kijken na een windhoos en koningin Juliana in 1967 na natuurgeweld in Tricht waarbij zeven mensen omkwamen en tallozen dakloos werden.

Persfotografie
De tentoonstelling schildert niet alleen het verhaal van de koninklijke familie en van Nederland, „maar ook van de persfotografie”, vertelt de samenstelster. „Een fotograaf wees mij daarop. Je ziet de aanpak veranderen. Er zitten heel mooie opnames tussen. Neem de foto waarop prinses Juliana samen met minister Smit-Kroes en commissaris van de Koningin Boertien op de lege weg over de Oosterscheldedam loopt. Met de rug naar de fotograaf toe. In de verte hangt de mist. Dat is zo’n mooi beeld.”

Niet alle foto’s zijn overigens van professionals. „Er zitten ook veel foto’s bij die uit de particuliere albums van prins Bernhard en prinses Margriet komen. Dat is weer in een ander opzicht uniek materiaal.”

Fraaie foto’s zijn er ook van een bezoek van koningin Wilhelmina aan Kruiningen in 1907; van de kranslegging bij het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen in 1957 ter gelegenheid van diens 350e geboortedag; het huwelijk van prinses Margriet in 1967; de kaping door Molukkers in 1977. Zo zijn in de tentoonstelling meer items terug te vinden die ook dit jaar weer in de belangstelling staan.

De tentoonstelling ”Een koninklijk fotoalbum” is tot 6 januari te zien in het stallencomplex van Paleis Het Loo, Koninklijk Park 1, Apeldoorn. Geopend: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Meer informatie: 055-5772400 en www.paleishetloo.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer