Affaire aandelenlease nog niet ten einde
AMSTERDAM - Hoewel het gerechtshof heeft bepaald dat de Duisenbergregeling geldt voor alle Dexiaklanten, is de affaire nog niet ten einde. Een groep gedupeerden zal proberen een betere compensatie te bedingen. Zij nemen wel een risico.
Topman Ben Knüppe van de Nederlandse divisie van Dexia boekte gisteren een kleine overwinning. De rechter oordeelde dat de Duisenbergregeling geldt voor alle Dexiaklanten. De bank hoopt nu dat het aantal juridisch conflicten met klanten sterk zal afnemen.Dexia kwam de schikking overeen met twee belangenorganisaties die in totaal 120.000 beleggers vertegenwoordigden en werden gesteund door de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. „Zij hebben ons goed van katoen gegeven. Maar uiteindelijk zijn ze over hun schaduw heen gesprongen en hebben we een compromis bereikt”, aldus Knüppe.
„Dit is goed nieuws voor het overgrote deel van de gedupeerde consumenten”, oordeelde de Consumentenbond. „Door deze uitspraak hoeven zij geen jarenlange juridische strijd aan te gaan.” De bond wijst erop dat ook gedupeerden die hun restschuld al hebben afgelost door Dexia worden uitbetaald.
Aegon heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk gemeld uit te kijken naar deze beslissing van het hof. Aegon wil de Duisenbergformule ook toepassen voor conflicten met zijn aandelenleaseklanten. Verwacht wordt dat andere leaseaanbieders dit ook zullen gaan doen.
Tegenstanders van de regeling zeggen echter dat beleggers veel meer geld kunnen terugkrijgen door verder te procederen. Oprichter Ger van Dijk van Leaseproces stelt dat veel klanten via de rechtbank niet alleen kans hebben op volledige compensatie van hun restschuld, maar ook het bedrag kunnen terugkrijgen dat zij aan rente over hun lening betaalden.
Volgens Dexia staan er nog ongeveer 6500 procedures uit bij de rechtbank. Leaseproces schat nu in zo’n 25.000 individuele zaken voor de rechtbank te zullen brengen. „Deze uitspraak is niet het einde van de Dexia-affaire. Eigenlijk begint het nu pas, na twee jaar van impasse”, aldus jurist Joost Papeveld van Leaseproces. De rechtbanken in Nederland hebben individuele zaken de afgelopen twee jaar stilgelegd in afwachting van het finale oordeel over de Duisenbergregeling.
Papeveld heeft in het vonnis van het gerechtshof enkele aanknopingspunten gevonden voor verdere juridische stappen. „De rechter oordeelt dat Dexia zijn zorgplicht zwaar heeft geschonden.”
Piet Koremans vertegenwoordigt tegenstanders die zich verenigd hebben in het Platform Aandelenlease: „Deze uitspraak verandert eigenlijk niets. Behalve dan dat we eindelijk kunnen doorgaan met procederen.”
De Consumentenbond waarschuwt klanten die verder willen procederen. „Er zijn diverse juridische hulpverleners die zich op de aandelenleasemarkt hebben gestort. Niet alle hulpverleners hebben een gedegen organisatie en voldoende kennis in huis om een goede procedure te voeren”, aldus de organisatie. Bij een individueel proces bestaat de kans op een lagere vergoeding en het betalen van de proceskosten.
De Raad voor de Rechtspraak liet eerder deze week al weten zich niet druk te maken over tienduizenden eventueel aankomende rechtszaken. „Dat kunnen we wel aan. We zullen wel moeten.” De rechtbank Amsterdam richt een speciale Dexiakamer op en heeft een team van juridische specialisten geselecteerd om de behandeling van de procedures tegen Dexia snel te kunnen afhandelen. „We zagen de bui al hangen”, laat de rechtbank Amsterdam weten. „We hebben ons voorwerk gedaan.”