Brieven van vader Anne Frank gevonden
NEW YORK (AP) - In New York zijn brieven van de vader van Anne Frank opgedoken die zijn wanhopige pogingen illustreren om zijn gezin uit het bezette Nederland te krijgen.
Dat meldt het tijdschrift Time op zijn website. Het YIVO Institute for Jewish Research, een in New York gevestigde instelling die zich richt op de geschiedenis en cultuur van Oost-Europese Joden, wil de ongeveer tachtig documenten op 14 februari publiceren, aldus Time.com.Onder de documenten zijn brieven die Otto Frank tussen 30 april 1940 en 11 december 1941 schreef aan familie, vrienden en overheidsfunctionarissen. Er zitten ook brieven bij van Amerikaanse familieleden van Frank en van een vriend, Nathan Straus. De brieven laten zien hoe hij mogelijke ontsnappingsroutes onderzocht via Spanje en Portugal, hoe hij aan visa voor Parijs probeerde te komen en hoe hij zijn gezin naar de Verenigde Staten of Cuba wilde laten reizen.
De Anne Frankstichting in Amsterdam vindt het moeilijk om commentaar te geven op de brieven. De stichting weet dat de brieven er zijn, maar heeft die nog niet gezien, zegt woordvoerster Patricia Bosboom. Volgens haar sluit de inhoud aan op wat al langer bekend is over de vele pogingen van Otto Frank om zijn familie uit Europa weg te krijgen. Ook klopt het met de voorbereidingen die Otto Frank trof om de familie te laten onderduiken. „Hij organiseerde dat lang voor de oorlog uitbrak”, aldus Bosboom.
De brieven lagen aanvankelijk bij de Hebrew Immigrant Aid Society in New York, die zijn archieven tussen 1948 en 1974 stapsgewijs heeft overgeheveld naar het YIVO-instituut. Een vrijwillige archivaris bij het YIVO stuitte ongeveer anderhalf jaar geleden op de brieven van Otto Frank, maar het instituut bracht dit niet naar buiten om eerst copyright en andere juridische kwesties te laten uitzoeken, aldus Time.
De onthulling komt als een verrassing voor Bernd Elias, het meest naaste nog levende familielid van Anne Frank en tevens voorzitter van het door Otto Frank opgerichte Anne Frank Fonds in Basel, dat de rechten op de geschriften van Anne Frank beheert. Elias is zeer geïnteresseerd in de brieven en zou ze graag willen toevoegen aan de archieven, zegt hij.
Otto Franks pogingen om een vluchtweg te vinden waren vergeefs en zijn gezin moest in juli 1942 onderduiken. Anne Frank beschreef in haar dagboek hoe het de familie daar verging totdat zij werden ontdekt.