Schikking aandelenlease Dexia geldt voor alle beleggers
AMSTERDAM (ANP) – De schikking die is getroffen in het conflict rond aandelenlease gaat gelden voor alle klanten van Dexia. Het gerechtshof in Amsterdam heeft de zogenoemde Duisenberg–regeling donderdag algemeen verbindend verklaard. Beleggers die denken dat ze zelf een betere compensatie kunnen bedingen, mogen zich tot eind juli aan de regeling onttrekken.
De schikking houdt in dat de schuld die klanten van Dexia hebben opgebouwd voor twee derde wordt kwijtgescholden. Een kleine 200.000 klanten van het Frans–Belgische bankconcern komen in aanmerking voor de regeling, waarmee ongeveer 1 miljard euro is gemoeid. De regeling kwam tot stand onder leiding van wijlen Wim Duisenberg. In totaal zijn bij Dexia in het verleden door zo’n 400.000 mensen contracten afgesloten voor aandelenlease, oftewel beleggingen met geleend geld.Het hof oordeelde dat de Duisenberg–regeling „al bij al niet onredelijk" is. De voorzitter van het gerechtshof maakte enerzijds de kanttekening dat Dexia klanten veel duidelijker had moeten waarschuwen voor de risico’s van aandelenlease. „Maar de oorzaak van deze massale schade ligt niet alleen bij Dexia. Beleggers hadden kunnen begrijpen dat er belegd werd met geleend geld". De bezwaren die criticasters tegen de schikking hebben opgeworpen, deed het hof af als „niet ernstig genoeg".
Tegenstanders van de regeling zeggen dat beleggers veel meer geld kunnen terugkrijgen door verder te procederen. Oprichter Ger van Dijk van Leaseproces stelt dat veel klanten via de rechtbank niet alleen kans hebben op volledige compensatie van hun restschuld, maar ook het bedrag kunnen terugkrijgen dat zij aan rente over hun lening betaalden.
Piet Koremans vertegenwoordigt tegenstanders die zich verenigd hebben in het Platform Aandelenlease: „Deze uitspraak verandert eigenlijk niets. Behalve dan dat we eindelijk kunnen doorgaan met procederen". De rechtbanken in Nederland hebben individuele zaken de afgelopen twee jaar stilgelegd in afwachting van het finale oordeel over de Duisenberg–regeling.
Volgens Dexia staan er nog ongeveer 6500 procedures uit bij de rechtbank. Leaseproces procedeert op commerciële basis voor ontevreden klanten van het bankconcern en zegt in totaal zo’n 25.000 individuele zaken voor de rechtbank te zullen brengen.
Topman Ben Knüppe van de Nederlandse divisie van Dexia is tevreden dat de Duisenberg–regeling algemeen verbindend is verklaard. Hij kwam de schikking overeen met twee belangenorganisaties die in totaal 120.000 beleggers vertegenwoordigden en werden gesteund door de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. „Zij hebben ons goed van katoen gegeven. Maar uiteindelijk zijn ze over hun schaduw heen gesprongen en hebben we een compromis bereikt", aldus Knüppe.
De betrokken belangenorganisaties Leaseverlies en Eegalease gaan er nu bij andere verkopers van aandelenleaseproducten op aandringen dat zij met hun klanten een schikking treffen in de lijn van de Duisenberg–regeling. Dexia was veruit de grootste aanbieder van aandelenlease in Nederland, op afstand gevolgd door de financiële concerns Aegon en Fortis. Deze bedrijven maakten vaak gebruik van een constructie waarmee de vorming van restschuld werd voorkomen.