„Ziekenhuisfusie Flevoland mislukt”
De IJsselmeerziekenhuizen hebben jarenlang niet ingezien dat de vestigingen in Lelystad en Emmeloord veel te klein zijn om afzonderlijk levensvatbaar te zijn. Daarmee is de fusie van beide klinieken mislukt. Dat zijn de belangrijkste conclusies in een rapport over de problemen bij het fusieziekenhuis.
Volgens een adviescommissie onder leiding van oud-staatssecretaris Kraaijeveld-Wouters zijn vooral de raad van bestuur en de raad van toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen de afgelopen jaren ernstig tekortgeschoten. Zij hebben na de fusie acht jaar lang doorgemodderd, zonder knopen door te hakken over de toekomst van de ziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad. Er moet dan ook per direct een interim-bestuurder komen, die de onderling ook verdeelde raad van toezicht binnen een jaar tijd moet vernieuwen, aldus de onderzoekers.
De adviescommissie meent dat handhaving van twee zelfstandige locaties binnen enkele jaren het einde betekent van het kleine ziekenhuis in Emmeloord. Voorzitter Kraaijeveld-Wouters hoopt dat heel Flevoland ervan doordrongen raakt dat met het landelijk artsentekort alleen concentratie van specialismen toekomst heeft. „En daarbij mogen ze best over de locaties verdeeld worden, zolang de afdeling maar in het geheel naar die plek verhuist. Doet het bestuur dat niet, dan komt de zorg van beide ziekenhuizen in gevaar”, verklaart ze.
De provincie Flevoland stelde de onderzoekscommissie in juni in op verzoek van toenmalig minister Borst van Volksgezondheid. De zorg bij de IJsselmeerziekenhuizen dreigde in gevaar te komen en er was sprake van een bestuurlijke chaos. De medisch specialisten in het Lelystadse Zuiderzeeziekenhuis hadden het vertrouwen in de directie opgezegd, omdat zij niet geloofden dat het mogelijk was twee zelfstandige locaties overeind te houden. De raad van bestuur zette daar wel op in. De artsen van het Dokter J. H. Jansenziekenhuis in Emmeloord steunden het bestuur en kwamen daarmee lijnrecht tegenover hun collega’s in Lelystad te staan.
Volgens de commissie is er maar één scenario mogelijk om het ziekenhuis in de polders te behouden. „Dat is met grote voortvarendheid werk maken van de volledige integratie. Het is bij wijze van spreken voor de IJsselmeerziekenhuizen reeds 5 over 12.” De structuur die de commissie voorstelt, gaat ervan uit dat iedere vestiging zich specialiseert in een aantal medische gebieden. In Emmeloord is voor alle medisch specialismen poliklinische en dagbehandeling mogelijk. Daarnaast is er een kliniek waarvan gebruik wordt gemaakt door chirurgen en internisten en een aantal specialismen dat nu al hun bedden in Emmeloord concentreert. De intensive care verdwijnt.
De locatie Lelystad heeft, net als Emmeloord, alle specialismen voor dagbehandeling beschikbaar. De kliniek krijgt onder meer de specialismen chirurgie, interne geneeskunde, gynaecologie en verloskunde, kindergeneeskunde en cardiologie. Tijdens kantooruren is de spoedeisende eerste hulp op beide locaties geopend. De commissie pleit ervoor om buiten kantooruren een huisartsenpost bij de locatie Emmeloord in te richten.
Als het aan de commissie ligt, wordt al snel een begin gemaakt met de veranderingen. Het wordt de voornaamste taak van de interim-bestuurder. Die moet gaan overleggen met patiëntenorganisaties, verzekeraars, de overheid en andere zorgorganisaties. De leden van de raad van toezicht onthouden zich voorlopig van commentaar. Zij beraden zich maandag over het rapport.