Vrijspraak in Indonesië leidt tot protesten
De vrijspraak van zes Indonesische commandanten die beschuldigd werden van grove schendingen van de mensenrechten in Oost-Timor nadat de bevolking in 1999 bij referendum voor onafhankelijkheid van Indonesië had gestemd, heeft tot verontwaardigde reacties van diplomaten, politici en mensenrechtenorganisaties geleid. De Oost-Timorese premier, Mari Alkatiri, noemde de uitspraak van donderdag „een farce.”
Voormalig ambassadeur van de VS in Indonesië Bob Gelbard stelt dat de verrassende uitspraak van het na grote internationale druk totstandgekomen speciale tribunaal wel eens een einde zou kunnen maken aan de pogingen om de militaire banden tussen de VS en Indonesië te herstellen. De VS verbraken die in 1999 uit protest tegen het legeroptreden in Oost-Timor. Voorafgaande aan het referendum van 30 augustus 1999 kwamen honderden mensen om het leven door geweld van tegenstanders van onafhankelijkheid. Na de stemming brachten militairen en milities nog eens zo’n 1000 mensen om en werden zo’n 250.000 mensen gedwongen naar West-Timor te vluchten. De rust keerde pas terug toen een Australische vredesmacht in september 1999 het land binnentrok. Inmiddels is Oost-Timor onafhankelijk geworden.
Indonesië is het dichtstbevolkte moslimland ter wereld en samenwerking met het land in de strijd tegen het terrorisme is een prioriteit voor Washington. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben echter benadrukt dat de banden met Indonesië niet zullen worden aangehaald voordat de verantwoordelijken voor de doden in Oost-Timor gestraft zijn. De komende maanden zullen nog twaalf andere militairen en overheidsfunctionarissen zich voor het speciale tribunaal in Jakarta moeten verantwoorden.
Amnesty International heeft er bij de Verenigde Naties op aangedrongen een internationaal tribunaal in te stellen om de verantwoordelijken voor de misdaden in Oost-Timor te straffen. In een gezamenlijke verklaring met het JSMP (Judicial System Monitoring Program) stelt Amnesty dat het onwaarschijnlijk is dat de verantwoordelijken door de Indonesische justitie zullen worden gestraft.
Een woordvoerder van de Beweging voor een Vrij Aceh, die in het westen van Indonesië voor onafhankelijkheid strijdt, heeft de vrijspraken eveneens veroordeeld. „De bevelhebbers van de politie en het leger die zich schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten worden in Indonesië nooit gestraft”, aldus Bachtiar Abdullah.
De economische problemen van Indonesië zijn voorbij en het land dreigt niet langer uiteen te vallen. Dat zei president Megawati Sukarnoputri vrijdag in een toespraak voor het parlement.
Megawati presenteerde de begroting voor volgend jaar. Het begrotingstekort wordt teruggebracht van 2,5 naar 1,3 procent van het bruto binnenlands product, voornamelijk door het halveren van subsidies op brandstof.
Het Internationaal Monetair Fonds, dat Indonesië 5 miljard dollar heeft geleend om te herstellen van de financiële crisis die in 1997 uitbrak, is positief over de begroting. De economische groei van 5 procent die Megawati in haar toespraak voorspelde is volgens veel deskundigen al te optimistisch.
Zaterdag viert Indonesië dat Megawati’s vader Sukarno 57 jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep.