Binnenland

Nieuwe commandant gaat op zelfde voet verder

TARIN KOWT (ANP) – Kolonel van Griensven gaat op dezelfde koers verder als zijn voorganger kolonel Vleugels. Dat heeft hij woensdag na de overdracht van het commando over de Task Force Uruzgan gezegd.

24 January 2007 17:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:28

Dat concept benoemde Vleugels als een op de bevolking gerichte missie: „Opbouwen waar je kunt, vechten waar het moet". Dat daarbij aan Nederlandse zijde slachtoffers zijn gevallen betreurt hij, maar dat is nooit het criterium voor het slagen van de missie geweest, zei de vertrekkende commandant. Hij benadrukte dat de zelfmoordaanval van afgelopen vrijdag, waardoor vijf Nederlanders ernstig gewond raakten en vier mensen brand- en schaafwonden opliepen, veel slechter had kunnen aflopen.Vleugels zei trots te zijn op de sergeanten en luitenants die telkens weer met hun mensen op pad gingen. Volgens de kolonel lukt het ondanks tegenslagen ook wederopbouwwerk te verrichten. Er zijn al miljoenen in de provincie gestoken en meer dan honderd projecten gestart.

Van Griensven kreeg ter gelegenheid van de overdracht een herinneringsschildje aangeboden van zijn voorganger. De ceremonie werd bijgewoond door gouverneur Munib van de provincie Uruzgan en een aantal van zijn ministers. Ook de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten generaal Rob Bertholee was aanwezig. Hij condoleerde de gouverneur met de doden die dinsdag bij een aanval op de Afghaanse politie zijn gevallen en hield een pleidooi voor voortzetting van de samenwerking.

De tweede man van Defensie hield de troepen voor dat VVD-minister Kamp „geweldig chagrijnig" was dat hij niet kon komen. Bertholee prees de mannen en vrouwen voor hun inzet en erkende dat de dreiging in Uruzgan voelbaar is „als je de poort uitgaat". Hij vertelde verder dat hij de twee gewonde soldaten in het ziekenhuis in Kandahar had bezocht. „Thijs en Rob zijn alive and kicking en vroegen mij de groeten over te brengen", zei de generaal.

Hij benadrukte verder dat er geen licht zit tussen de manier van werken van de Nederlanders en die van de Canadezen, Amerikanen, Roemenen en Britten in het zuiden van Afghanistan. De ceremonie werd afgesloten met het Wilhelmus, uitgevoerd door twee militairen op een doedelzak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer