Nog geen opheldering identiteit ”junglevrouw”
PHNOM-PENH (AP) - Het mysterie rondom de ”junglevrouw”, die vorige week ineens opdook uit het Cambodjaanse oerwoud, waar zij volgens sommigen de afgelopen negentien jaar had doorgebracht, is nog ver van een ontknoping verwijderd.
Vooralsnog heeft de verschijning van de vrouw, spiernaakt en zich als een aap voortbewegend, meer vragen opgeroepen dan beantwoord. Zelf zal de vrouw voorlopig niet voor opheldering kunnen zorgen; aan de primitieve klanken die ze uitstoot is door niemand een touw vast te knopen. Wellicht dat het onderzoek van de dinsdag gearriveerde Spaanse psycholoog Hector Rifa nieuw licht op de zaak kan werpen.Sal Lou, een lokale politieagent uit het afgelegen dorp Oyadao, claimde de vrouw vrijwel direct na haar verschijning als zijn verloren gewaande dochter, die in 1988 op 8-jarige leeftijd verdween bij het hoeden van waterbuffels. Een litteken op haar rechterarm, dat zij overhield aan een ongeluk toen zij nog heel klein was, zou volgens de familie het bewijs zijn dat het inderdaad de verdwenen Rochom P’ngieng betreft.
Anderen twijfelen echter aan de vaderschapsclaim van Lou, aangezien er behalve het litteken geen bewijs voor is. Zij denken dat de vrouw in de war is en dat ze mogelijk veel recenter in het oerwoud verdwaald is geraakt. Een lokale mensenrechtenorganisatie gelooft dat de vrouw het slachtoffer is geweest van martelpraktijken en seksueel misbruik. De vrouw heeft immers littekens op haar armen die door een touw of koord veroorzaakt kunnen zijn, aldus de organisatie.
De vrouw lijkt zich ondertussen in haar nieuwe verblijfplaats in ieder geval niet erg op haar gemak te voelen. Ze heeft namelijk al verschillende ontsnappingspogingen ondernomen. Tijdens een nachtelijk toiletbezoek rukte ze zich de nieuwe kleren van het lijf en wilde ze het op een lopen zetten, terug het oerwoud in. Meerdere familieleden moesten eraan te pas komen om haar tegen te houden en haar de rest van de nacht te bewaken. Veel bijgelovige dorpelingen denken dat de vrouw bezeten is door een oerwoudgeest.
Rifa, de Spaanse psycholoog, zegt echter dat het gedrag van de vrouw psychologisch te verklaren is en noemt het logisch dat de vrouw te kampen heeft met grote aanpassingsproblemen als ze inderdaad lange tijd in het oerwoud heeft doorgebracht. Hij is naar het dorp gekomen om zich over de vrouw en de familie te ontfermen, „omdat niemand dat tot nog toe gedaan heeft.”
Hulporganisaties bekommerden zich maandag eveneens over het lot van de vrouw en boden hun diensten aan, omdat zij vreesden dat de vrouw lijdt aan zogeheten spotlightstress, vanwege de enorme aandacht van journalisten en nieuwsgierige dorpelingen.
Het politieonderzoek is vanwege het aanhoudende stilzwijgen van de vrouw in een impasse terechtgekomen, zei politiechef Mao San dinsdag. Hij wees daarom op een DNA-test als noodzakelijke volgende stap in het onderzoek. Ook Sal Lou, die zichzelf de vader noemt, heeft aangegeven mee te willen werken aan een dergelijk onderzoek. De uitslag van die test zou uitsluitsel kunnen geven over de identiteit van de junglevrouw, of wellicht alleen nog maar meer vragen op kunnen roepen.