Binnenland

Buren sterk verdeeld over zondagsopenstelling

BUREN - De ondernemers in de Gelderse gemeente Buren zijn sterk verdeeld over de openstelling van winkels op zon- en feestdagen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een themabijeenkomst in het gemeentehuis in Maurik.

Van onze correspondent
24 January 2007 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Middenstanders uit de kern Buren willen elke zondag open. Ondernemers uit Lienden, Ommeren en Ingen voelen niets voor opening op zondag, terwijl de meningen in Maurik verdeeld zijn. In maart neemt de gemeenteraad een besluit over het onderwerp.Op dit moment is de situatie onduidelijk in de grootste gemeente van Rivierenland, die 26.000 inwoners in veertien kernen telt. Officieel heeft het gemeentebestuur geen koopzondagen aangewezen. In de praktijk ligt de zaak anders. De toeristische galerieën, ateliers, antiek- en cadeauwinkels in de kern Buren zijn al sinds jaar en dag op zondag open. De meubelboulevard in Maurik opent zijn deuren zo’n twaalf tot dertien zondagen per jaar. De rest van de winkels is ’s zondags gesloten.

Dat leidt tot een onduidelijke situatie, waarin sommige winkels ontheffing hebben, andere ondernemers in strijd met de wet op zondag opengaan en sommige middenstanders om ontheffing hebben gevraagd, maar nul op het rekest hebben gekregen. „Aan dat gedoogbeleid en die rechtsongelijkheid moet een einde komen. Daarom moeten we komen tot beleid en handhaving rond openstelling van winkels op zon- en feestdagen”, aldus wethouder Economische Zaken G. Velthorst.

Directe aanleiding hiervoor was het verzoek in maart 2006 van ondernemer M. Janssen van de C1000 in Maurik, die tijdens het zomerseizoen zijn supermarkt wil openstellen voor watersporters die het dorp dan aandoen. Dat verzoek werd destijds geweigerd.

„Ik wil in het toeristenseizoen gedurende een week of zes broodjes verkopen aan toeristen. Daarnaast wil ik open zijn als ze vlees willen kopen voor de barbecue. Zie het als service. De rest van het jaar blijf ik op zondag lekker dicht”, aldus Janssen.

Bakker J. Knuivers uit Maurik is het volstrekt oneens met zijn collega. „Ik heb het bij iedereen nagevraagd, maar de plaatselijke middenstand is faliekant tegen.” Hij stelde de zondag hard nodig te hebben om op adem te komen. „Bovendien is opengaan op zondag economisch onrendabel. Waarom zouden we dat voor toeristen doen? Zijn die belangrijker dan onze gewone klanten?”

Ondernemers uit het oosten van de gemeente voelen evenmin voor de openstelling van de winkels op zondag. „Wij willen om bedrijfseconomische redenen niet open. Zeker op zondag is het moeilijk extra personeel te krijgen”, aldus de woordvoerster van de ondernemers uit Lienden, Ommeren en Ingen.

Middenstander L. van Beusichem uit Lienden was het daar hartgrondig mee eens. „Ik heb de afgelopen weken navraag gedaan. Winkeliers en klanten zijn pertinent tegen. Als ik op zondag openga, kan de lamp daar niet van branden. Mijn vrouw en ik zijn de klos en het gaat me gewoon omzet kosten.” De ondernemer wees daarbij op het kerkelijke karakter van zijn woonplaats. „In Lienden zijn we gesteld op onze zondagsrust.”

Ondernemers uit de kern Buren lieten een geheel ander geluid horen. „Wij hebben nu een ontheffing. Het is ons doel op zondag zo veel mogelijk mensen naar Buren te halen. Als wij ’s zondags dicht moeten, wordt het erg stil. Dan kunnen de mensen alleen maar rondwandelen en heeft Buren geen toekomst. Veertig procent van onze omzet halen we op zondagmiddag binnen. Bovendien eerbiedigen we de zondagsrust. We gaan pas na 12.00 uur open en er is geen buitenverkoop”, aldus J. Spijker namens de ondernemers van Oranjestad Buren.

Sommigen wezen erop dat het accent gisteren wel erg sterk bij de ondernemers lag. „Die denken alleen aan hun eigen belang. Jammer dat er vanavond geen burgers zijn. Het overgrote deel is gehecht aan de zondagsrust”, aldus een van de aanwezigen. Waarop raadslid C. van de Bijl van de Protestants Christelijke Groepering dat op persoonlijke titel probeerde goed te maken. „We hebben zes dagen om ons werk te doen. De zevende dag is bestemd voor rust en bezinning. Zeker in deze jachtige tijd.”

Op 13 maart is er een voorbereidende raad waarbij inspraak van burgers en instellingen mogelijk is. Op 27 maart wordt het beleid vastgesteld in een besluitvormende raadsvergadering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer