Brussel steggelt over uitstoot CO2 bij auto’s
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is intern verdeeld hoe de uitstoot van kooldioxide (CO2) door auto’s beperkt moet worden. Voorstellen zijn met een tot enkele weken uitgesteld. Dat verklaarde een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdag.
Er is geen onenigheid over het doel; nieuwe auto’s mogen in 2012 maximaal 120 gram kooldioxide per gereden kilometer uitstoten. Maar wel over de vraag of er voor de auto-industrie bindende wetgeving moet komen of niet.Voorzitter Manuel Barroso van de Europese Commissie wil totale consensus onder zijn commissarissen. Het is nog onduidelijk of en op welke termijn daarover bindende wetgeving wordt aangenomen.
Sommigen in de Europese Commissie, zoals commissaris Dimas (milieu), willen dat zo snel mogelijk omdat de industrie er niet in slaagt vrijwillig gestelde maxima van de uitstoot te halen. Nieuwe auto’s stoten op dit moment gemiddeld 160 gram CO2 per kilometer uit.
Maar anderen, zoals commissaris Verheugen (industrie), voelen meer voor een „geïntegreerde aanpak”, waaraan niet alleen eisen aan de auto-industrie worden gesteld. De CO2-uitstoot kan ook beperkt worden door verbetering van de autobanden, door gebruik van biobrandstoffen en door een rustiger rijstijl.
De auto-industrie voelt zich niet verantwoordelijk voor het niet halen van de doelen. Dat ligt vooral aan de autokoper die liever grote, veilige auto’s zoals SUV’s koopt dan superzuinige auto’s.
PvdA’ster Corbey (PvdA), die namens het Europees Parlement de luchtkwaliteit volgt, hoopt dat de auto-industrie strenge eisen krijgt opgelegd. „Dat is ook in hun belang: hoe zuiniger de auto’s, hoe beter ze te exporteren zijn”, vindt Corbey. Ze wil bovenop de limiet van 120 gram CO2 per kilometer ook een nieuwe brandstof met minder CO2, zoals een benzinesoort met 10 procent ethanol.
Vervoer over de weg zorgt voor 15 a 20 procent van alle uitstoot van CO2 in de EU. „Een kwart lagere CO2-uitstoot scheelt dus een slok op een borrel”, vindt Corbey.
Broeikasgassen als kooldioxide leiden tot een opwarming van de aarde en het stijgen van de zeespiegel. De Europese Commissie stelde vorige week de EU tot doel om in 2020 20 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990.