Zeker tien doden bij aanslag in Afghanistan
KABUL (AP) – Een zelfmoordaanslag bij een Amerikaanse legerbasis in Khost in het oosten van Afghanistan heeft dinsdag behalve aan de dader aan zeker tien mensen het leven gekost. Nog eens veertien mensen zijn gewond geraakt. De Afghaanse autoriteiten hebben dit bekendgemaakt.
In de zuidelijke provincie Uruzgan doodden Afghaanse en ISAF-militairen in een vijf uur durend vuurgevecht ten minste twaalf vermoedelijke Taliban-strijders. Vier raakten gewond. Daarbij vonden ook twee Afghaanse politiemannen de dood en raakten tien gewond, zei commandant van politie in Uruzgan generaal Qasem. Op de weg van Kandahar naar Uruzgan liepen Afghaanse politiemannen in een hinderlaag en vonden negen van hen de dood, zei Qasem.De dader in Khost bracht explosieven die hij in een vest op zijn lichaam droeg tot ontploffing temidden van een groep van zeker honderd arbeiders die stonden te wachten tot ze de basis, Camp Salerno, op mochten, zei provinciaal gouverneur Jamal Arsalah. NAVO-bronnen spraken van acht dode Afghanen, onder wie twee politiemannen, en vijf gewonden. Het was niet duidelijk waarom de cijfers verschillen. Er vielen aan de zijde van de NAVO of de onder Amerikaans bevel staande troepen geen slachtoffers.
De zelfmoordaanslag van dinsdag was de dodelijkste sinds 30 september, toen bij de poort van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul twaalf mensen de dood vonden. Khost is een voormalig Al-Qaida-bolwerk in de bergen langs de grens met Pakistan. Het gebied geldt als onveilig vanwege Taliban–infiltraties vanuit Pakistan, die leiden tot spanningen tussen de Pakistaanse autoriteiten en de Afghaanse regering met haar bondgenoten.
Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood dinsdag de Amerikaanse en de Britse ambassadeurs om te protesteren tegen een beschieting in het grensgebied die een Pakistaanse militair het leven had gekost en twee anderen had verwond. De Amerikaanse ambassade in Islamabad zei dat ambassadeur Crocker zijn spijt had betuigd. De NAVO gaf evenwel later een verklaring uit waarin in het midden wordt gelaten wie verantwoordelijk is voor de beschieting, die volgde op een raketaanval op een coalitiebasis in het Oost-Afghaanse Bermel.
Ondertussen waarschuwde de Afghaanse krijgsheer Hekmatyar dat de Amerikanen en hun bondgenoten in Afghanistan een nederlaag in sovjetstijl zullen lijden en hun militairen beter kunnen terugtrekken nu het nog zonder veel gezichtsverlies kan. Hekmatyar beschuldigde Washington ervan in Afghanistan verschillende etnische groeperingen tegen elkaar op te zetten op dezelfde manier als in Irak. ‘Iedereen weet dat de Amerikaanse agressors in ieder gedeelte van het land met een nederlaag worden geconfronteerd’, zei Hekmatyar in de 24 minuten durende geluidsopname, de derde van hem die deze maand is verspreid.
Hekmatyar, die in de jaren ’90 de steun had van Pakistan en ooit zitting had in de regering in Kabul, beschikt over aanzienlijke aanhang in het grensgebied. Zijn partij Hezb-e-Islam staat betrekkelijk los van de Taliban en Al-Qaida.