Binnenland

Naar school om te scheiden

ROTTERDAM - In Nederland worden elk jaar tussen de 30.000 en 35.000 scheidingen uitgesproken. Met een nieuwe cursus wordt het nog gemakkelijker gemaakt. Naar school om te leren scheiden.

23 January 2007 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Alles wat mensen willen weten over echtscheiding, maar nog niet hebben kunnen vragen. De eerste echtscheidingsschool van Nederland wil echtbrekende paren met cursussen informeren. De school heeft onderdak gevonden bij de Volksuniversiteit in Rotterdam.Een van de initiatiefneemsters is Moniek van der Lugt.

Wat houdt de Scheidingsschool in?

„Het is een serie van vier avonden. We geven informatie over wat mensen te doen staat als ze op het punt staan te scheiden. We bespreken de alimentatie, de kinderen, de boedelscheiding en de juridische afwikkeling.”

Vanwaar zo’n echtscheidingsschool?

„Wij zijn allemaal mediators. We moeten cliënten steeds weer aan dezelfde algemene informatie verstrekken. Mensen beseffen nauwelijks wat hun te doen staat. We willen nu gericht informatie geven. Op grond daarvan kunnen cliënten beslissen of ze hun scheiding al dan niet willen doorzetten.”

Wat kost het?

„Komt iemand alleen dan kost het 150 euro. Mensen die samen komen zijn 275 euro kwijt.”

Dat is niet goedkoop.

„Valt wel mee. Weet u wat het uurtarief is van een advocaat? 150 tot 500 euro per uur. Per uur!”

Opvallend genoeg wijst u in het cursusaanbod op geen enkele wijze op mogelijkheden een huwelijk te redden.

„O, als mensen daarnaar vragen, zullen we daar zeker op wijzen. Wij zijn echter geen huwelijkstherapeuten. Een scheidingsschool is geen relatiebemiddelingsschool. Op de eerste avond stellen we de emotionele kanten van een scheiding aan de orde. Want het hakt er natuurlijk diep in.”

Werkt zo’n echtscheidingsschool niet drempelverlagend?

„Weet ik niet. We promoten het niet. Mensen nemen vaak de beslissing om te scheiden zonder te weten wat de consequenties daarvan zijn. Het kan zijn als mensen de consequenties horen, dat ze zeggen: O, dan gaan we maar wat anders doen. Waarom zouden twee mensen bij elkaar blijven als ze zich daar ongelukkig bij voelen?”

Scheiden wordt op deze manier wel erg gemakkelijk gemaakt.

„Dat is dan uw indruk. Wij willen echter niet in de beslissing wroeten van mensen die willen scheiden. Misschien willen cursisten zich alleen maar oriënteren. We geven mensen de mogelijkheid eraan te ruiken. Nogmaals, we promoten het niet.”

Een ChristenUnieraadslid in Veendam pleitte er vorig jaar voor echtparen een verplichte cursus te laten volgen om te bezien of hun huwelijk gered kan worden. Goed idee?

„Ik weet niet of het werkt iemand verplicht een cursus te laten volgen. Lijkt me lastig voor een therapeut.”

Mensen die uit elkaar gaan, moeten binnenkort eerst een ouderschapsplan maken.

„Dat is winst. Het is natuurlijk vreselijk voor de kinderen. Als er geen goede afspraken zijn gemaakt of onjuiste beslissingen zijn genomen, blijkt vaak dat er geen enkel contact meer is tussen de kinderen en de niet-verzorgende ouders.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer