Lenen voor studie wordt duurder
DEN HAAG - Het afsluiten van een lening om een studie te financieren wordt ruim een derde duurder. Het kabinet wil de rente verhogen van 2,7 naar 3,7 procent.
Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De wet regelt het meenemen van studiefinanciering naar het buitenland, de invoering van het collegegeldkrediet en een versoepeling van de afbetaling van leningen. Door studenten meer financiële ruimte te bieden, wil de overheid bewerkstelligen dat ze minder tijd in bijbaantjes steken, zodat ze meer aandacht aan hun studie besteden. Te veel studenten vallen nu voortijdig uit of doen extra lang over hun studie, vindt het kabinet.De maatregelen kosten de overheid handenvol geld. Alleen al voor het meenemen van de studiefinanciering naar het buitenland kan dit oplopen tot 35 miljoen euro. Uit de toelichting op de wet blijkt dat het ministerie van Onderwijs dit wil financieren door hogere rente voor leningen te vragen. Studentenorganisatie ISO noemt het plan „te absurd voor woorden. Zonder reden geld afpakken van studenten is ronduit belachelijk.”
Momenteel studeren zo’n 10.000 Nederlanders zonder studiefinanciering in het buitenland. Zij kunnen deze alsnog aanvragen.
Door de invoering van collegegeldkrediet is het voor studenten duidelijker welk deel van de financiering voor de studiekosten bestemd is, en welk deel voor het levensonderhoud, schrijft het ministerie in het wetsvoorstel.