Kritiek op Britse begrafenisexpositie
LONDEN - De Britse Christian Resources Exhibition komt deze week met een tentoonstelling over „moderne” kerkelijke begrafenisplechtigheden. Behoudende anglicanen zijn zeer kritisch.
De expositie ”De dood in deze tijd” is vanaf vrijdag te zien in de stad Exeter in Zuidwest-Engeland. De tentoonstelling brengt een reeks alternatieve begrafenisplechtigheden onder de aandacht.Een van de prominentste exposanten is Paul Sinclair, voorganger bij een pinkstergemeenschap en oprichter van Motorcycle Funerals (motorfietsbegrafenissen). Ds. Sinclair hekelt de gebruikelijke aanpak van begrafenissen. „De kerk is hierin nog te kleingeestig”, vindt hij. „Mensen die gelovig zijn, kunnen er heel verschillende levensstijlen op nahouden. Kerken moeten hierin meegaan: ze kunnen begrafenissen niet alleen op geloof baseren. Het moet ook te maken hebben met de individuele levensstijl.”
Sinclair noemt het voorbeeld van een fan van motorracen: „Als je zijn doodskist in een auto zou vervoeren, dan zou je zijn passie helemaal genegeerd hebben. Je geeft een rooms-katholiek geen moslimbegrafenis. Dus wordt de kist van een fan van motorfietsen bij zijn uittocht ook niet in een auto vervoerd.”
Een andere controversieel onderdeel van de tentoonstelling is afkomstig van Heavens Above Fireworks. Dit vuurwerkbedrijf schiet voor zo’n 2000 euro de as van de overledene door middel van pijlen de lucht in. Inmiddels hebben 36 van dergelijke ’begrafenissen’ plaatsgevonden, alle zonder toestemming van een geestelijke.
Fergus Jamieson, directeur van de firma, vindt dat de kerk de dood „op een verkeerde manier” benadert. „Natuurlijk is het triest als mensen sterven”, aldus Jamieson. „We mogen daar ook best verdrietig over zijn. Maar we moeten ook de mogelijkheid hebben om daarna feest te kunnen vieren. Na onze vuurwerkshow huilen mensen meestal tranen van vreugde.”
Behoudende Britse christenen verwerpen ’begrafenisplechtigheden’ als de tentoongestelde. De anglicaanse predikant David Peebles noemt het jammer dat mensen steeds modernere, weinigzeggende onderdelen aan hun begrafenis willen toevoegen. „Ik heb inmiddels al honderden begrafenissen geleid en merk dat steeds meer mensen eigen onderdelen aan de kerkelijke rituelen willen toevoegen”, zegt hij. „Vaak gaat het om zaken die daar niet goed bij aansluiten, zoals het laten horen van het lied ”My Way” van Frank Sinatra. Als dit wordt gespeeld, moeten mensen vaak huilen. Het heeft hun alleen weinig te bieden; het is slechts een uitlaatklep voor hun verdriet.”
Ds. Peebles wijst erop dat juist het religieuze element bij een begrafenisplechtigheid betekenis heeft. „De woorden uit de Bijbel hebben pas werkelijk zeggingskracht. In zekere zin geldt dit ook voor de tekst van een hymne of een psalm. Deze zaken kun je niet op een andere manier vormgeven door zogenaamde moderne methodes. Liturgie werpt een nieuw licht op leven en dood, andere fratsen zijn slechts hedonistisch. Mensen blijven daardoor hangen in hun eigen kleine wereldje.”