Buitenland

„Nederlandse militairen in Uruzgan willen helm”

DEN HAAG - Na de zelfmoordaanslag op Nederlandse militairen in Uruzgan zou binnen Defensie de discussie over het wel of niet dragen van een helm weer zijn opgelaaid.

Binnenlandredactie
22 January 2007 07:23Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

Dat meldde de Telegraaf zaterdag. Om de Afghaanse bevolking tegemoet te komen is de regel ingesteld om in pantserwagens geen helmen te dragen. Dat zou te agressief overkomen. Op de basis zou de spanning toegenomen zijn en de discussie over de veiligheid zijn opgelaaid.Eind vorige week raakten vijf militairen in een YPR-pantserrupsvoertuig gewond bij een aanslag. De ontploffing deed zich voor op enkele meters afstand van het Nederlandse pantservoertuig. Twee van de militairen hebben ernstige verwondingen aan hun gezicht. De drie anderen liepen lichtere verwondingen op. Een ernstig gewonde militair wordt momenteel verpleegd in Kandahar. Het is nog onzeker wanneer de gewonden terugkeren naar Nederland.

Zaterdag hebben premier Balkenende en minister Kamp (Defensie) naar Afghanistan gebeld om hun medeleven te betonen met de vijf gewonde militairen. In hun gesprek met commandant Theo Vleugels van de Task Force Uruzgan (TFU) gaven ze aan veel respect te hebben voor de Nederlandse soldaten die in Tarin Kowt met de belangrijke missie bezig zijn.

Minister Kamp schreef zaterdag op zijn weblog: „Ik hoop de slachtoffers van de aanslag binnenkort te mogen ontmoeten om hen te danken voor hun inzet, te complimenteren met hun moed en een zo voorspoedig mogelijk herstel toe te wensen.”

Zaterdag bleek hoe de aanslag indruk heeft gemaakt op Kamp Holland, maar de motivatie voor de missie lijkt niet aangetast. Geplande patrouilles gaan gewoon door. „Je wordt er weer ook scherper door”, vertelde een soldaat die zei er klaar voor te zijn binnenkort weer op pad te gaan. Anderen erkenden dat ze wel even zouden moeten slikken, als ze nu weer op pad moeten. Een enkeling zei blij dat hij nu nog even niet hoeft.

Zaterdag was het druk bij de ingang van het militair hospitaal op Kamp Holland. Soldaten stonden er in de rij voor een bezoek aan hun gewonde collega’s. De gewonde mannen zelf wilden niet met de pers spreken. Een woordvoerder die een van hen even had gesproken, vertelde dat ze vooral kampen met onbegrip dat iemand zichzelf op deze manier kan opblazen voor zijn geloof.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer