„Lange asielprocedure stuwt criminaliteit op”
APELDOORN - De lange procedure die asielzoekers in Nederland moeten doorlopen, vergroot het risico op crimineel gedrag. Dat zegt Edwin Huizing, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, in reactie op een onderzoek van de Politieacademie.
Het onderzoek, dat vrijdag verscheen, meldde dat asielzoekers vaker wordt verdacht van een misdrijf dan Nederlanders.Huizing liet vrijdag in een reactie weten dat het onderzoek duidelijk maakt dat veel leed kan worden voorkomen met een kortere asielprocedure en meer mogelijkheden voor asielzoekers om te kunnen werken. „Als daarnaast het terugkeerbeleid effectiever wordt, zodat mensen niet meer op straat komen te staan, is het risico op een vergrijp een stuk kleiner”, aldus Huizing.
Huizing toont zich tevreden over de volledigheid van het onderzoek. „In het verleden is een scheef beeld neergezet, waarbij cijfers uit hun verband werden getrokken. In dit rapport besteden de onderzoekers niet alleen aandacht aan de statistieken, maar ook aan de verklaring hiervan.”
Hij wijst ook op de aard van de misdrijven waarvan asielzoekers worden verdacht. „In de meeste gevallen gaat het om vermogensdelicten zonder geweld, zoals winkeldiefstallen”, aldus Huizing. „Zo’n vergrijp is natuurlijk niet goed te praten, maar wel te verklaren, gezien de vaak minimale omstandigheden waarin de asielzoekers leven.”
Het onderzoek meldde al dat asielzoekers vaak delicten plegen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook begaan ze misstappen in een poging hun verblijf in Nederland veilig te stellen. Valsheid in geschrifte scoort in het onderzoek relatief hoog. Huizing: „Als mensen Nederland met een vals paspoort binnenreizen, wordt vaak procesverbaal opgemaakt.” Verder meldt het onderzoek dat er geregeld sprake is van criminaliteit die samenhangt met een verslaving.
VluchtelingenWerk Nederland zegt te hopen dat het rapport voor de politiek aanleiding is de asielprocedure korter en zorgvuldiger te maken, het terugkeerbeleid te verbeteren en de mogelijkheden tot werk en participatie van vluchtelingen in de Nederlandse samenleving te verbeteren.