Britse artsen op de bres voor Iraakse kinderen
LONDEN - Een groep vooraanstaande Britse en Iraakse artsen heeft de regering van de Britse premier Tony Blair vrijdag in een brandbrief opgeroepen een einde te maken aan de schrijnende situatie van kinderen in Iraakse ziekenhuizen. Honderden kinderen zouden door een tekort aan eenvoudige middelen overlijden.
De honderd prominente artsen weten zich gesteund door internationale juristen, die zeggen dat de situatie in de ziekenhuizen een schending van de Conventie van Genève vormt. Die vereist dat een bezettende macht menselijk leven beschermt.„Kinderen die handen, voeten of ledematen hebben verloren, krijgen geen protheses. Kinderen in grote psychologische nood blijven onbehandeld”, citeerde de Britse krant The Independent uit de brief.
Baby’s worden in Irak beademd met een plastic buisje en overlijden omdat er geen zuurstofmaskers zijn. Andere pasgeborenen overlijden omdat ze geen K-prik (vitamine) krijgen of omdat er geen schone injectienaalden zijn. Door een gebrek aan latex handschoenen worden infectieziektes overgedragen. De baby’s krijgen poedermelk met vervuild leidingwater, in plaats van zuigelingenmelk die is aangelengd met flessenwater.
De internationale hulporganisatie Save the Children schat dat 59 van alle 1000 pasgeborenen in Irak overlijden.
Nog maar de helft van alle Iraakse artsen werkt in het land. Alle artsen die banden met de Ba’athpartij van Saddam Hussein hadden, zijn uit hun ambt gezet. Bovendien hebben gewapende milities het veelal op artsen en verpleegkundigen voorzien. De Britse en de Iraakse artsen vragen daarom om garanties voor de veiligheid van hun collega’s. Patiënten zouden vaker naar omliggende landen moeten worden vervoerd om veilig te kunnen worden behandeld.
Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten hebben vrijdag in de hoofdstad Bagdad een belangrijke medewerker van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr gearresteerd. Het gaat om sjeik Abdul Hadi al Darraji, Al-Sadrs mediavertegenwoordiger in de Iraakse hoofdstad. Dat heeft het bureau van Al-Sadr vrijdag gezegd.
Een van de medewerkers van het bureau van Al-Sadr zei dat Al-Darraji gevangen was genomen bij een nachtelijke overval op een moskee in Baladiyat en dat zijn lijfwacht was omgekomen in een vuurgevecht, waarbij de moskee beschadigd raakte. Hij zei dat er behalve Al-Darraji nog vier mensen waren gearresteerd. Het Amerikaanse leger meldde slechts dat een leider van een illegale, gewapende groepering was opgepakt in de wijk Baladiyat.
Een medewerker van Al-Sadr in de stad Najaf eiste dat Al-Darraji en de anderen zouden worden vrijgelaten en riep op tot protestdemonstraties na de vrijdagse gebedsdienst.
Onder druk van de Verenigde Staten heeft de Iraakse president Al-Maliki beloofd harder op te treden tegen de sjiitische milities, die lange tijd weinig van hun geloofsgenoten in de regering te vrezen hadden. Militieleiders hebben recent melding gemaakt van militaire operaties waarbij minstens vijf sjiitische commandanten van het kaliber van Al-Darraji zijn gedood of gearresteerd. Een woordvoerder van Al-Maliki ontkende gisteren dat de regering wist dat Al-Darraji opgepakt zou worden.
De Italiaanse krant la Repubblica publiceerde vrijdag een vraaggesprek met Al-Sadr, waarin deze zegt dat hij zijn gezin naar een veilige plek heeft overgebracht met oog op het regeringsoptreden tegen zijn beweging.