Insectenvlees in toekomst op het bord
WAGENINGEN (ANP) - Wetenschappers verwachten dat in de nabije toekomst vleesvervangers gemaakt van insectencellen op de markt zullen komen.
Insectenvlees heeft namelijk een hoge voedingswaarde, maar het eten van de beestjes in hun natuurlijke staat schrikt westerlingen af. Dat zegt voedingstechnoloog Marjoleine Verkerk, die aan Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de toepassing van insectencellen. Verkerk experimenteert vooral met de larve van de zijderups. Bedrijven gebruiken insectencellen al voor de productie van industrieel eiwit.Voedingswetenschappers verwachten dat vlees heel duur gaat worden. Dat komt omdat inwoners van rijker wordende landen als India en China ook vlees willen eten. Er is niet genoeg landbouwgrond om iedereen ter wereld van vlees te voorzien, en dus wordt het voedingsmiddel duur, zo stelt Verkerk.
Vlees maken van insecten is volgens haar een uitkomst. Voor het verkrijgen van een kilo rundvlees is 10 kilo voer nodig; 3 kilo voer is al voldoende voor 1 kilo hoogwaardig insecteneiwit.