Lerarentekort neemt toe
AMSTERDAM (ANP) - Scholen in het voortgezet onderwijs (VO) en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen moeilijker leraren vinden.
Steeds meer vacatures blijven openstaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Regioplan dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap donderdag heeft vrijgegeven.Eind september stonden in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs ruim 500 vacatures voor voltijdbanen open die op dat moment vervuld hadden moeten zijn. Dat zijn er 200 meer dan vorig jaar.
Het lerarentekort dreigt de komende jaren sterk toe te nemen doordat veel onderwijzers tegen hun pensioenleeftijd lopen. Vooral het voorgezet onderwijs zal daar last van hebben. De piek van het tekort wordt rond 2012 verwacht. De vakbonden willen dit aanpakken door de salarisachterstand van leraren ten opzichte van even zware functies in het bedrijfsleven aan te pakken.
Volgens de onderzoekers van Regioplan worden vacatures op scholen steeds vaker vervuld door leraren die van een andere school komen. De scholen tellen niet alleen steeds meer onvervulbare vacatures voor leraren, de vacatures staan ook veel langer open. Daarnaast tekent zich in het middelbaar beroepsonderwijs ook een tekort af voor leidinggevende functies en het ondersteunend personeel.
De basisscholen doen het relatief goed. Het tekort aan leraren neemt in het primair onderwijs minder toe dan in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs. Basisscholen in de vier grote steden en Almere vormen een negatieve uitzondering. Zij hebben wel steeds meer moeite onderwijzers te vinden, stellen de onderzoekers. Bij alle Nederlandse basisscholen, inclusief het speciaal onderwijs, stonden aan het einde van het derde kwartaal ruim 300 vacatures open die toen al vervuld hadden moeten zijn.