Binnenland

D66 bepleit onderzoek wetgeving terrorisme

DEN HAAG - D66 pleit voor een parlementair onderzoek naar het terrorismebeleid van de afgelopen vijf jaar. Waren alle maatregelen wel zo nuttig, zo vraagt de liberale partij zich af.

Redactie politiek
18 January 2007 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 04:27

D66-fractievoorzitter Pechtold drong woensdag op het onderzoek aan tijdens de begrotingsbehandeling voor 2007 van het ministerie van Justitie. Volgens hem is bezinning van belang ter voorbereiding op de komende jaren. „Wat doen we, is het effectief of is het middel erger dan de kwaal?”D66 vraagt zich af of er niet meer is gedaan dan strikt noodzakelijk. De vrijheden van burgers staan op het spel, vindt Pechtold. „Het lijkt erop dat de hele samenleving minder vrij wordt, om de vrijheid van terroristen te beperken.”

GroenLinks-Kamerlid Azough wees op het feit dat ook D66 deel uitmaakte van het kabinet. Volgens Pechtold is zijn fractie steeds voorzichtig meegegaan bij belangrijke stappen. Hij toonde zich bereid te kijken naar de rol van zijn partij in de afgelopen jaren.

VVD en PvdA vroegen zich af of het niet te vroeg is om het beleid onder de loep te nemen. Veel wetgeving rond terrorisme is volgens hen voor een zinvolle evaluatie nog te kort van kracht.

De ministers Hirsch Ballin van Justitie en Verdonk van Integratie zouden vanmiddag op het voorstel reageren. Ze zouden dan ook ingaan op de andere onderwerpen die de fracties woensdag bij de begrotingsbespreking aanstipten.

Zo wil het CDA dat de integratiecampagne, die 10 miljoen euro kost, tussentijds wordt gestopt, omdat die volgens de partij nauwelijks resultaat heeft. De 3,3 miljoen euro die nog niet is uitgegeven, kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de Stichting Islam en Burgerschap blijft bestaan, iets waar ook de PvdA op aandringt.

De Partij voor de Vrijheid wil een elektronische schandpaal voor veroordeelde zedendelinquenten. Wat Kamerlid De Roon betreft komen die met naam en toenaam, en eventueel met foto, op een website te staan. Dat moet potentiële daders afschrikken een delict te plegen.

De SGP pleitte, net als bij eerdere begrotingsbehandelingen, voor meer geld voor de opvang en begeleiding van ex-gedetineerden. Te veel gedetineerden gaan na hun vrijlating opnieuw de fout in. Voor een deel is dat te wijten aan gebrekkige begeleiding, aldus SGP-Kamerlid Van der Staaij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer