Traumatische stress slecht herkend
AMSTERDAM - Ongeveer 1 procent van de 60-plussers lijdt aan een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS). Meer dan 10 procent van alle 60-plussers hebben PTSS-klachten.
Dat concludeert psychiater Willeke van Zelst, die donderdag promoveerde op haar onderzoek naar PTSS onder ouderen.De oorzaak van een posttraumatische stressstoornis ligt volgens Van Zelst bij traumatische gebeurtenissen als verkrachting, een oorlog of een dodelijk ongeval in de nabijheid. „PTSS klachten worden meestal dezelfde week of maand van het trauma ontwikkeld. Vaak hebben ouderen jarenlang met PTSS klachten rondgelopen voordat de diagnose wordt gesteld.”
De gevolgen van PTSS zijn ernstig en van invloed op het functioneren van de ouderen, zo blijkt. „Ze voelen zich beperkt in hun mogelijkheden, brengen sneller een dag in bed door, hebben meer ziekten en voelen zich ongezonder dan mensen zonder PTSS-klachten. Sommigen lopen hun hele leven met deze klachten rond zonder deze een naam te kunnen geven. Vaak lopen ze van de ene dokter naar de andere, maar het eigenlijke probleem wordt niet verholpen.”
Volgens Van Zelst is het ook voor de hulpverleners bijzonder lastig om de diagnose te stellen. „De stoornis wordt slecht herkend. Van de mensen die bij mijn onderzoek waren betrokken, kreeg niemand psychische hulpverlening. Ze zitten thuis zonder behandeling. Kalmeringsmiddelen genoeg, maar die lossen niets op.”
Het onderzoek van Van Zelst was een onderdeel van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), een onderzoeksproject naar veranderingen in het dagelijks functioneren van ouderen.