VS stoppen met illegaal afluisteren
NEW YORK - De regering-Bush zal terreurverdachten niet meer afluisteren zonder de goedkeuring van speciale rechtbank. Dat werd woensdag bekendgemaakt, nadat de regering in de afgelopen vijf jaar afluisterde zonder dat daarvoor toestemming was gegeven.
In 1978 werd in het kader van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) een speciale rechtbank opgericht, die uitspraken doet over onder meer afluisterkwesties.The New York Times maakte in december 2005 bekend dat de National Security Agency (NSA) in oktober 2001 van president Bush toestemming kreeg af te luisteren zonder de wettelijk vereiste toestemming van de FISA-rechtbank. Er volgde brede kritiek op deze praktijk, die volgens president Bush echter noodzakelijk was in de strijd tegen het terrorisme. Hij ontkende de beschuldiging van critici dat hij de FISA-wet overtrad door de speciale rechtbank buitenspel te zetten.
„Wanneer wij mensen verdenken van verdachte activiteiten, moeten wij snel kunnen reageren”, aldus Bush een jaar geleden. Hij hield vol dat zijn „presidentiële bevoegdheden” hem het recht gaven de FISA-wet van ’78 te negeren. De Democratische oppositie drong aan op een formeel onderzoek, maar de Republikeinse partijgenoten van Bush voelden daar weinig voor. In november raakten zij echter hun parlementaire meerderheid kwijt en de Democraten hebben al verschillende onderzoeken aangekondigd naar Bush’ „illegale beleid” in deze zaak.
Vandaag verscheen minister van Justitie Alberto Gonzales voor de juridische commissie van de Senaat in verband met deze affaire. „Het is niet toevallig dat de regering juist nú aankondigt de omstreden praktijk van het illegale afluisteren te beëindigen”, aldus Democratisch senator John Rockefeller, voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat. Hij kondigde zijn eigen onderzoek naar de omstreden afluisterpraktijk ondanks de beleidswijziging te zullen voortzetten.
Dat is niet meer nodig, aldus een woordvoerder van minister Gonzales. „Nu de kwestie is geregeld, zijn onderzoeken en juridische procedures niet meer nodig”, aldus de woordvoerder. „Het is logisch dat het Witte Huis probeert de zaak onder het tapijt te vegen, maar feit blijft dat president Bush de wet heeft overtreden. Dat is een zaak die uiteraard ten gronde onderzocht moet worden”, meent Bruce Fein, tijdens het presidentschap van Ronald Reagan een van de topmensen in het ministerie van Justitie.